Otthon / Ország-Világ / Még mindig a barlang foglya a thaiföldi gyerekekből álló focicsapat

Még mindig a barlang foglya a thaiföldi gyerekekből álló focicsapat

kép forrása: Index.hu

A föld alatt egy barlangban rekedt  12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, mert a vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni, írja az MTI a délkelet-ázsiai ország hadseregének tájékoztatása alapján.

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.

Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte, biztonságban vannak a gyerekek, de ez még nem jelenti a küldetés végét. A terv az, hogy elvezetik a vizet a barlangból és aztán kihozzák őket. A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni. A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Ezután orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

A szerda reggeli sajtótájékoztatón a hatóságok elmondták, hogy  szivattyúzzák a vizet a barlangból, illetve megpróbálnak kiépíteni egy telefonvonalat, hogy a gyerekek azon keresztül tarthassák a kapcsolatot a családtagjaikkal (ez kedden még nem sikerült). A bejelentés szerint jó esély van arra is, hogy megakadályozzák, hogy a kamrába, amelyben a fiúk tartózkodnak, több víz áramoljon. A BBC szerint mostantól két búvár mindig a föld alatt rekedt focicsapat tagjaival lesz majd.

.A mentőcsapatok továbbra is azt próbálják kitalálni, hogyan hozzák felszínre a fiúkat és a 25 éves edzőjüket, a mentésben résztvevők azt közölték, semmiképpen sem szeretnék kockáztatni a gyerekek testi épségét. Az biztos, hogy ha merülniük kell, az nem lesz könnyű feladat, a búvárok speciális palackokkal érték el őket, valamint a zavaros vízben lámpákkal is alig látni valamit.

Szerdán aztán Csiangraj tartomány kormányzója bejelentette, hogy a 12 fiú kiszabadítása a fizikai állapotuktól függően alakul majd, illetve egy újonnan felfedezett barlangról is beszélt, amelyik a feltételezés szerint csatlakozhat ahhoz a barlanghoz, amelyikben a focicsapat tagjai vannak.

thai haditengerészet által közzétett videó alapján a 11 és 16 év közötti fiúk jól vannak, mosolyogva mutatkoznak be, és a kezeiket összetéve üdvözlik az embereket.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: