Otthon / Friss hírek / ÚJABB VÁLASZTÁSI ÍGÉRET LESZ SEMMIVÉ? – FÖLDBE ÁLLHATNAK AZ AUTÓPÁLYA-ÉPÍTÉSEK

ÚJABB VÁLASZTÁSI ÍGÉRET LESZ SEMMIVÉ? – FÖLDBE ÁLLHATNAK AZ AUTÓPÁLYA-ÉPÍTÉSEK

Heti Válasz összegyűjtötte azokat az autópálya-beruházásokat, melyek felülvizsgálatát maga Orbán Viktor kérte Palkovics László inovváció-minisztertől. A cél állítólag az indokolatlan költségek lefaragása, a valós magyarázat azonban ismét az uniós források környékén keresendő.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor a választás előtt még azzal dicsekedett, mennyi autópálya- és gyorsforgalmi-projektet eredményezett a Fidesz nyolcéves regnálása, és hosszas listák és sejtetések jöttek ki róla, milyen fejlesztések várhatók még e téren, ha április 8-án ismét narancsba borul az ország. Utóbbi sajnos valóra vált, az ígéretekből viszont most úgy tűnik, nem lesz semmi.

Június 8-án egy váratlan kormányhatározat látott napvilágot, melyben az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László azonnali határidővel feladatul kapta a miniszterelnöktől, hogy vizsgálja felül a tervezett autópálya-beruházásokat.

A miniszter szerint legfeljebb áttervezésekről lehet majd szó az építőipar“limitált kapacitásai” miatt (érdekes, erről eddig nem hallottunk – a szerk.), ő nem szeretne forrásokat veszíteni.

A Heti Válasz felidézi, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint több projektet is vizsgálnak abból a szempontból, hogy melyek a valós és indokolt költségek. A fideszes politikus a Miskolcot Kassával összekötő M30-as autópályát említette példaként.

A felülvizsgálat a lap szerint nem érinti majd az autó-, gyors- és (négysávos) főutakat, melyek a jelenleg folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló beruházások többségét adják.

A cikk kiemeli, hogy a jelenlegi autópálya-fejlesztések többsége egyelőre csiga lassúsággal halad a tényleges megvalósulás felé, a már épülőket pedig nagy valószínűséggel nem fenyegeti a miniszteri vizsgálat.

Az összeállítás hangsúlyozza továbbá, hogy Palkovics kapacitáshiánnyal kapcsolatos kijelentései aligha megalapozottak, Gulyás Gergely szavaiból azonban lehet következtetni arra a nyílt titokra, miszerint

Magyarországon rettenetesen túlárazottak az autópálya-beruházások (is – a szerk.).

A Fidesz-kormány azonban aligha fog pont ezeknek a visszaéléseknek a nyomába eredni, hiszen akkor épp a saját korrupciós ügyeiket kellene előrángatniuk, ami elég valószínűtlen.

MINDENNEK A KULCSA: AZ UNIÓS PÉNZEK

A Heti Válasznak nyilatkozó építőipari bennfentesek szerint ismét csak az uniós pénzek táján kell keresni a szerintük leginkább időhúzásnak tekinthető vizsgálatok okát:

szerintük a vártnál sokkal lassabban csorognak Brüsszelből az uniós pénzek, az előfinanszírozás pedig hatalmas terhet ró a hazai költségvetésre.

A nyilatkozók szerint Orbánék megpróbálják majd valahogy betömni a lyukat, viszont erre legfeljebb egy évük lesz, mert ha például az M30-asra elkülönített kapacitások, felhalmozott anyagok ennyi ideig parlagon hevernek majd, akkor fizetnie kellene az államnak.

ÖRÖM AZ ÜRÖMBEN A NARANCSBÁRÓKNAK

A Fidesz azonban jól is járhat a halogatásokkal:

ha 2019 utánra halasztják az M6-os Bólytól a horvát határig tartó szakaszának megépítését, akkor megszabadulhatnak a beruházást az uniós civil kontroll részeként felügyelő Transparency International (TI) Magyarországtól.

A Soros György alapítványa által is támogatott, tehát ősellenségnek kikiáltott szervezet ugyanis a projekt minden elemébe belelát és az utolsó huncut eurocent útját is követni tudja, ami nyilván nagy kellemetlenség Európa legkorruptabb kormánya számára.

Ez a kellemetlenség azonban legfeljebb a jövő év végéig tart, szóval addig valószínűleg állni fog a beruházás. Hiába irányozza elő az ütemezés, hogy az idei harmadik negyedévben el kellene kezdeni a három évig tartó építkezést, arra még a közbeszerzést sem írták ki.

forrás: alfahír.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: