Otthon / Ország-Világ / Nincs sok haszna a nyomortelepekre költött milliárdoknak

Nincs sok haszna a nyomortelepekre költött milliárdoknak

A kép forrása: alfahir.hu

Sosem látott mértékben költjük az uniós pénzeket a szegénytelepek megsegítésére, de vajon van-e értelme? Ha az ember beteszi a lábát egy szegregátumba, kétségei támadnak: a házak romosak, víz és áram nincs, az emberek élete kilátástalan. Az eddig lezajlott telepes pályázatok irreális papírmunkát varrtak a szakmai vezetők nyakába, akik a tetejébe még szociális munkást is alig találtak. A következő években újabb 30 milliárd forint megy erre a célra, és úgy tűnik, a problémák nem oldódnak meg. Az Abcúg cikke.

A jászapáti Dankó telep szélén áll egy elhagyatottnak tűnő konténer. Az ajtaján lakat, a körülötte levő, elkerített részt benőtte a gaz. “Jolika kinyitja, ha olyan kedve van. Régen fel lehetett iratkozni a mosásra, nagyon jó volt. Járt ide négy kedves magyar asszony, játszottak a gyerekekkel, homokoztak velük” – hallottuk sorra a telepi lakóktól.

A konténert 2013 és 2015 között hozták létre a 150 millió forintos komplex telepprogram keretében, hogy a vezetékes víz nélkül élő romák tudjanak hol mosni és fürödni. A helyi asszonyok örültek is, hogy végre nem kell nap mint nap a teknő felett görnyedniük, elég volt szólniuk, ha összegyűlt a szennyes, már pakolhatták is be a mosógépbe. A gyerekek imádták a számukra szervezett programokat és kirándulásokat, a felnőttek egy része pedig képzéseken vett részt. A városközpontban húzták fel a pályázati kiírásban elvárt Csillagházat, ahol közösségi eseményeket tartottak, azóta is ott próbál a Vihar Rózsák tánccsoport.

Fotó: Hajdú D. András / Abcúg

Jolika, azaz Farkas Jolán büszkén mutatta, mennyi oklevelet és emléklapot gyűjtöttek be a táncoslábú gyerekekkel az elmúlt években. Jolika nemcsak tánctanár: közmunkásként ő felel a ház rendben tartásáért, és a projekt lezárása után őt bízták meg a mosoda kulcsának őrzésével is. Hiába él maga is a telepen, ez a különlegesnek számító pozíció alaposan aláásta a jószomszédi viszonyt, sokan nem értik, miért nem lehet akármikor használni a mosógépet. Jolika szerint ez hazugság, ő még hétvégén is kinyitja bárkinek, hétköznap viszont a Csillagházban is kell dolgoznia, nem tud két részre szakadni.

Akárhogy is, a Dankó utcaiak úgy érzik, a telepre költött milliók ellenére az élet ugyanolyan nyomorúságos maradt, mint korábban.

Sosem látott pénzek

Sok uniós országban nagy volt az öröm, amikor 2010 januárjában végre sikerült kiharcolni egy EU-s rendelet módosítását, amivel lehetőség nyílt arra, hogy uniós pénzekből segítsék a telepeken élőket. Korábban ezt a tagállamok csak saját forrásból tehették meg, így már az is nagy hírnek számított, amikor 2005-ben a magyar kormány elindított kilenc telepprogramot. (Néhány évvel később a Magyar Narancs foglalta össze ezeknek a kudarcait).

Ehhez képest 2013-ban Jászapáti mellett 54 másik településen indult komplex telepprogram, egyenként majdnem mindenhol 150 millió forintért. Balog Zoltán még államtitkárként jelentette be, hogy soha nem látott összeg jut a telepekre, amiket nem egyszerűen ledózerolnak, hanem egyszerre kezelik majd az ott élők szociális, képzési, egészségügyi és munkanélküliségi problémáit. A következő években mindezt más pályázatok is kiegészítették, így az ügyes önkormányzatok akár százmilliókat is költhettek a legszegényebbekre.

Volt is mire. 2010-ben az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél felmérték, mi a helyzet a magyarországi telepeken. Kiderült, hogy

  • az országban 1633 szegregátum van (ahol a lakosok legalább felének nincs rendszeres jövedelme, illetve legfeljebb nyolc osztályt végzett),
  • itt összesen több mint százezer ember él,
  • a települések negyedében van szegregátum,
  • többségük falvakban található,
  • az Észak-Alföldön minden második településen van ilyen.

A komplex telepprogramok három éve véget értek, de ezekben a hónapokban indulnak az újabbak, még több helyen, még több pénzből. 95 önkormányzat nyert a Szegregált élethelyzetek felszámolása című pályázaton, sokan közülük majdnem 200 millió forintot. Ezt egészítik ki a hasonló összegű, infrastrukturális fejlesztést célzó telepes pályázatok, amelyek 77 településre jutnak el.

About hellodelsomogy

Check Also

KAMULEVELET SZOPOTT BE A FÉL VILÁGSAJTÓ, A HORVÁT VÁLOGATOTT NEM JÓTÉKONYODJA EL JUTAMÁT

Futótűzként terjedt el a nyilvánosságban, hogy a horvát foci válogatott a világbajnoki ezüstéremért kapott díját …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: