Otthon / Ország-Világ / MEGINT CSAK ÍGÉRGETÉSSEL KÜLDTÉK HAZA AZ ÁPOLÁSI DÍJBÓL NYOMORGÓ CSALÁDOKAT

MEGINT CSAK ÍGÉRGETÉSSEL KÜLDTÉK HAZA AZ ÁPOLÁSI DÍJBÓL NYOMORGÓ CSALÁDOKAT

Úgy tűnik, hogy nem történt csoda, és eredménytelenül zárult az ápolási segélyekről szóló csütörtöki tárgyalás a civilszervezetek és az Emmi között. A minisztériummal való egyeztetésen Rétvári Bence államtitkár is részt vett, számolt be a HírTV. A beteg családtagot gondozó magyarok sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint a környező országokban szokás.

A tárgyalás célja az volt, hogy reformot érjenek el a segélyezési rendszerben, magyarul sokkal több pénzt kapjanak kiemelt ápolási díjként azok, akik 24/7 otthon gondozzák beteg hozzátartozójukat.

A kiemelt ápolási díj Magyarországon havi 58 680 forint, ami családi pótlékkal 75 ezer forint. Dolgozni pedig nem lehet mellette, mivel ez maga a munka.

Éppen ezt ismerték fel a környező országokban, Csehországban például 180 ezer, Horvátországban 140 ezer, Ausztriában még több, közel 650 ezer forint az ápolási díj. A HírTV emlékeztet, hogy még Romániában is majdnem a duplája, 130 ezer forint a támogatás a magyarhoz képest.

A tárgyalás után az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményt adott ki, amiben azt írják, a minisztérium folytatni kívánja és kibővíti a párbeszédet az ápolási díjról, amelynek emelését tervezi.

Egyrészt gyorsan emlékeztettek arra a fantasztikus eredményre, hogy 2010 és 2018 között 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt az összeg, így egy fokkal kevésbé lehet mélyszegénységben élni egy beteg családtag ápolása közben. Majd emlékeztettek arra is, hogy idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak. Ez ugyan még mindig kevés pénz, de a minisztériumi elgondolás alapján legalább megéri várni arra, hogy 20 év szegénység után jöjjön 50 ezer forint, és meglegyen egy bővebb minimálbér.

Még olyan mondatokra is tellett, hogy

„az egyeztetésen részt vevő civil szervezetek egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy tovább emeljék az ápolási díjat”,

mintha a kormány lenne az ötletadó, az évek óta tüntető, megalázott emberek pedig most kapnának a fejükhöz, hogy szerencséjükre akár pénzt is kaphatnak ezektől az áldott jó szívű, önálló gondolatokkal rendelkező politikusoktól.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: