Otthon / Ország-Világ / Ma vb-döntőt játszanak a horvátok, pedig alig több mint 20 éve még véres háborúban álltak

Ma vb-döntőt játszanak a horvátok, pedig alig több mint 20 éve még véres háborúban álltak

23 éve  Srebrenicában július 11-én kezdődött meg annak a több mint 8 ezer muszlim fiúnak és férfinak a lemészárlása, akik a jugoszláv polgárháború legnagyobb tömeges népirtásának áldozatává váltak. Az ezt követő etnikai tisztogatás során a Szerb Köztársasági Hadsereg Ratko Mladic vezetésével további 20 ezer lakost űzött el a területről.

Alig 23 éve, hogy a közvetlen közelünkben emberek haltak meg, sérültek meg, váltak földönfutóvá vagy nyomorodtak meg testileg és lelkileg egyaránt. Az akkori konfliktus kísértetiesen hasonlít arra, ami manapság a Közel-Keleten történik. Etnikai és vallási tisztogatások, terrorizmus, robbantások, bombázás, földönfutók és nincstelenek.

Az emberi szenvedés felfoghatatlan. Az Európai Parlament 2009-ben nyilvánította július 11-ét a srebrenicai mészárlás európai emléknapjává. Ez az a nap, ami arra emlékeztet bennünket, hogy az ortodox szerb katonaság mondvacsinált vallási és etnikai okokra hivatkozva több ezer bosnyák muszlim család húsába vágott.

Ratko Mladic a srebrenicai offenzíva kezdetén azt hirdette: „Ezt a várost most visszaadjuk a szerbeknek. Itt az ideje, hogy bosszút álljunk a muszlimokon”. Mindezt Európában, a szemünk előtt, a NATO által korábban biztonságosnak nyilvánított, és 200 holland békefenntartó által elméletileg védett területen.

Ahogy manapság az ISIS nem képviseli a valós iszlámot, úgy 23 éve a szerb katonaság sem a valós kereszténység nevében cselekedett. Ahogy most a Közel-Keleten egy teljes generációt nyom bele a hatalom a gazdasági érdek és a nagypolitika a húsdarálójába elevenen, úgy tette ezt alig negyedszázada a Balkánon.

A múlton rágódni kár, de az emlékeket nem szabad elfelejteni. Mindazért a 8 ezer életért, amit egy értelmetlen háború egyetlen mozzanata alatt kioltottak, álljunk meg ma egy percre! Békességet az itt maradottaknak!

forrás: zsurpubi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A legújabb szexrobot olyat tud, amire senki nem számított

Napjaink technológiai fejlődése nemcsak az autógyártásra, az űrkutatásra és a mesterséges intelligenciák fejlesztésére van jelentős …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: