Otthon / Dél-somogyi hírek / Somogyban is szükség van új pedagógusokra

Somogyban is szükség van új pedagógusokra

Országosan kétezernél is több a betöltetlen tanári állás. Somogy megyéből a legfrissebb adatok szerint 79 pedagógus hiányzik. Van olyan település, ahol négy üres tanári állást kellene betölteni iskolakezdésig.

megyében a déli településeken van a legnagyobb szükség új pedagógusokra a kozigallas.gov.hu oldal adatai szerint. Több tanárt is fel tudnának venni Barcsra, Berzencére, Darányba, Lakócsára, Csurgóra, Ladra és Babócsára is. Utóbbi településen például három pedagógusra is szükség lenne – mondta el lapunknak a Gábor Andor Általános Iskola vezetője. Berta Andrea hozzátette: a tanárhiány az idei tanév végén alakult ki, egy kollégájuk ugyanis nyugdíjba ment, a másik pedig elköltözött. Jelenleg angol-bármely, testnevelés vagy testnevelés-bármely szakos tanárt tudnának foglalkoztatni. Berta Andrea hangsúlyozta: érdemes náluk dolgozni, hiszen jók a körülmény és a munkatársak is kiválóak, ráadásul szállást is tudnak biztosítani az újaknak.

A Siófoki Tankerületben is vannak betöltetlen álláshelyek. A Törökkoppányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába például négy pedagógust vennének fel azonnal. – Tanító-gyógypedagógusra, angol, matematika-fizika és népzene tanárra lenne szükségünk – fogalmazott az intézmény vezetője, Varga Andrea. Az új kollégáknak még szolgálati lakást is tudunk biztosítani – tette hozzá. – Tanítói állásra egyébként már többen jelentkeztek, így ez a probléma valószínűleg megoldódik. Matematika-fizika és népzene tanárt azonban már három éve keresünk – hangsúlyozta Varga Andrea. – Ha nem oldódik meg a tanárhiány, akkor más településekhez hasonlóan, itt is vagy áttanítással vagy intézményen belül oldják meg a problémát.

A Klebelsberg központ adatai szerint Somogy megyében a tankerületi központok által fenntartott iskolákban jelenleg 3.159 betöltött pedagógus álláshely van, a tankerületi központok pedig 79 üres álláshelyet hirdettek meg. Gyógypedagógusra, természetismeret, matematika szakos tanárra, valamint tanítóra lenne a legnagyobb szükség. – A kis településeken egyébként a tankerületi központok a Klebelsberg központ által meghirdetett Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programmal, vagy felsőoktatási intézményekkel kötött megállapodásokkal, de akár albérleti támogatással is segítik a pedagógusok elhelyezkedését – írta közleményében a Klebelsberg központ.

forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiürült a kaposvári kórház beteg gyermekeinek kincsesládája, így segíthetünk megtölteni!

A Nevetnikék Alapítvány régóta jelen van a kaposvári kórház gyermekosztályán, és a kincsesládáikból már rengeteg …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: