Otthon / Ország-Világ / NEM KEGYELMEZTEK SEM AZ OTTHONÁPOLÓKNAK, SEM TRIANON 100. ÉVFORDULÓJÁNAK

NEM KEGYELMEZTEK SEM AZ OTTHONÁPOLÓKNAK, SEM TRIANON 100. ÉVFORDULÓJÁNAK

A fideszesek akkurátusan, egyesével – valószínűleg olvasatlanul – szavazták le az ellenzéki költségvetési módosítókat, így a Jobbik javaslatait is lesöpörte az asztalról a kormányoldal. Alig 23 perc alatt 50 alkalommal nyomtak nemet a Fidesz-KDNP képviselői – talán ez is egy világrekord.

Persze a helyzet korántsem ennyire vicces.

A 2019-es büdzsé tervezete kapcsán már többször leírtuk, hogy ez a megszorítások költségvetése lesz, amelynek a legnagyobb vesztese a magyar jövő.

Ahogy arra a hétfői vitában is rámutatott Z. Kárpát Dániel: az oktatásra szánt 15(!) milliárd forintos többlet nem éri el az infláció mértékét, míg az egészségügyi szektorban sem lehet szerkezeti átalakítással számolni a jövő évi büdzsé alapján.

A jobbikos képviselő közölte: semmilyen választ nem ad a tervezet lakhatási válságra, a lakhatási szegénységre. Sőt, a kedvezményes lakásépítési áfa kivezetésével már a CSOK-ról is kiderült, hogy milliós veszteséget jelent majd azoknak, akik igénybe veszik, miközben bérlakás-programnak nyoma sincs a magyar költségvetésben.

A katasztrofális demográfiai helyzeten az sem segít, hogy a gyermeknevelési cikkeken továbbra is 27 százalékos az áfateher. Z. Kárpát Dániel szerint ez tarthatatlan egy olyan országban, ahol évről évre csökken az élveszületések száma.

A cafeteria-rendszer átalakítása kapcsán a legerősebb ellenzéki párt alelnöke elmondta, itt pusztán arról van szó, hogy a kormány a munkáltatókat rá akarja kényszeríteni a cafeteria összegének reálbérbe történő beépítésére, így jövőre ismét bérnövekedést tudnának kimutatni – miközben a munkavállaló semmivel sem jár jobban.

A vitát követően szavazhatott a Tisztelt Ház a költségvetést érintő ellenzéki javaslatokról – minden egyes frakció 10-10 olyan módosítót vihetett a plenáris elé, amelyet korábban már valamelyik bizottságban elkasszáltak a kormánypártiak.

Arról már reggel írtunk, hogy a Jobbik 10 olyan témát ölelt fel, amelyre a párt szerint több pénzt kellene fordítani a magyar költségvetésből.

Ezek közé tartozik az otthonápolók ügye is – emlékezetes, az otthoni ápolás munkaviszonnyá minősítéséért küzdő civilek legutóbb múlt hét csütörtökön tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, de a beszámolók szerint Kásler Miklós tárcavezető beosztottjai azt sem tudták pontosan, mi jár vagy mi nem jár a családtagjaikat otthon ápolók számára. A költségvetés zárszavazásának időpontjában, július 20-án így ismét az Országház elé vonulnak.

Az esetükben az a legborzasztóbb, hogy itt néhány milliárd forint többlet kiadásról beszélünk.

A JOBBIK A KÖVETKEZŐ 10 NAGYOBB TERÜLETNÉL ÉLT MÓDOSÍTÓVAL:

  1. az ápolási díj emelése,
  2. a lombikbébi program támogatása,
  3. a közalkalmazotti bértábla,
  4. a Trianon emlékévre való felkészülés,
  5. az otthonteremtés támogatása,
  6. az otthoni szakápolás rendezése,
  7. a köztisztviselői bértábla emelése,
  8. az ösztöndíjak emelése,
  9. a szociális dolgozók bérfejlesztése,
  10. a cafeteria rendezése.

Ezekről egyesével mondta ki a Fidesz-KDNP, hogy nem érdemel több pénzt,hiába is a dübörgő gazdaság.

Jellemző, hogy az Orbán-kormányt továbbra sem érinti meg az a pofátlanság sem, hogy a közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan tételeket tartalmaz.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: