Otthon / Ország-Világ / Tüntetők tartóztatták fel Orbán Viktor autóját Izraelben

Tüntetők tartóztatták fel Orbán Viktor autóját Izraelben

A miniszterelnök épp a Jad Vasem intézetből távozott, ahol leckét kapott a holokauszt történelmi igazságáról és Horthy Miklósról is. Ezután állták el az útját a tüntetők – írja a hvg.

Magyar és héber feliratú táblákkal állta el Orbán Viktor autókonvojának útját néhány tucat tüntető Jeruzsálemben, amikor a magyar miniszterlenök elhagyta a holokausztnak emléket állító Jad Vasem intézetet és múzeumot – írja a Times of Israel.

A demonstrálók “Soha többet!” és “Szégyelld magad!” feliratú táblákat tartottak fel, ezeken az Amnesty Inetrnational jelképe is látható volt.

Az izraeli lap beszámolója szerint a tüntetők percekre feltartóztatták Orbánékat, majd a rendőrség tisztította meg az utat. A tüntetők a magyar kormány nacionalista irányvonala ellen tiltakoztak, és mert Orbánék méltatják és pozitív hősnek tartják a nácikkal kollaboráló Horthy Miklós volt kormányzót. A demonstrálók közül volt, aki a Jad Vasem intézetet is bírálta, amiért fogadják Orbán Viktort.

Az izraeli hadsereg rádiója egy videót is közzétett a Twitteren az incidensről:

A Times of Israel beszámolója szerint Orbán a Jad Vasemben egyébként a hagyományos kipa helyett egy fekete kalapot viselt az Emlékezés Csarnokában, ahol a feleségével vett részt a hivatalos ceremónián, de majdnem végig csöndben maradt. A végén a vendégkönyvbe csak a saját és felesége nevét írta be, üzenet nélkül.

A Jad Vasem közleményében azt írta Orbán látogatásáról, hogy azon szóba került a magyar hatóságoknak a náci Németországgal való közreműködése Horthy Miklós kormányzása idején. “A látogatás során a holokauszttal kapcsolatos történelmi igazság fontosságán volt a hangsúly, és azon a módon, ahogyan ezt őrizni kellene és kifejezni megemlékezéseken, az oktatásban és az emlékezetben” – közölték. Tavaly nyáron Orbán kivételes államférfiként méltatta Horthy Miklóst.

Emellett kifejezték a kívánságukat is, hogy a miniszterelnök olyanokat nevezzen ki a holokauszttal foglalkozó vezető intézmények és múzeumok élére, akik elkötelezettek a holokauszttal kapcsolatos megbízható és lelkiismeretes történeti kutatások, valamint azok bemutatása, terjesztése iránt.

A múzeum hozzátette, a külügyminisztérium irányelvei szerint fogadták Orbánt, eszerint ugyanis minden Izraelbe látogató méltóságnak meg kell látogatnia az emlékhelyet.

A nap folyamán korábban Orbán Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyalt, aki Izrael igaz barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: