Otthon / Kultúra és Tudomány / A legrosszabb filmek, amiket Magyarországon forgattak

A legrosszabb filmek, amiket Magyarországon forgattak

Magyarország az elmúlt években az világ filmeseinek egyik kedvenc forgatási helyszíne lett, többek között az adókedvezményeknek, a jól felszerelt stúdióknak, a jól képzett szakembereknek, a rengeteg várost megtestesíteni képes Budapestnek köszönhetően. Az elmúlt 15 évben több tucat hollywoodi alkotás forgott Magyarországon a Münchentől kezdve az Infernón át a Suszter, szabó, baka kémig.

Lassan elmondhatjuk, hogy Magyarország a világ filmiparának bevett forgatási helyszíne lett, egymást érik a hollywoodi produkciók, ma már nem kell különösebben csodálkozni, ha egy-egy ismert színészt látunk Budapest utcáin. Ebben az örömteli helyzetben viszont végre beszélhetünk arról is, hogy egy film nem attól lesz jó, hogy Magyarországon forgatják. Sokáig mint a hímes tojásra, úgy kellett vigyázni erre a szép lassan újjáéledő hazai filmiparra, mostanra viszont talán felnőtt annyira, hogy ne kelljen mindennek feltétlenül örülni, ami valamelyik magyar stúdióban készül.

Úgyhogy nézzünk is meg néhány kifejezetten rossz filmet, amelyekben leginkább azt lehet szeretni, hogy magyar helyszíneken készültek magyar szakemberek segítségével.

Illetve még mielőtt a listára térünk emlékezzünk meg két filmről, amelyeket csak idén mutatnak majd be, de minden esélyük megvan rá, hogy kifejezetten rosszak legyenek. Az egyik az igazi sztárparádéval érkező, szteroidos Robin Hood, ami a trailere alapján egy elég felszínes akciófilmmé fogja silányítani a jól ismert Robin Hood-sztorit.

A másik pedig egy francia vígjáték, aminek a címe is Budapest. A film a budapesti buliturizmust akarja bemutatni vígjátéki formában, egy csapat francia srácról szól, akik a magyar fővárosba látogatnak legénybúcsúra, és egy rakás kellemetlen dolog történik velük.

Az előzetes alapján a filmben Magyarország nagyjából olyan szerepben tetszeleg majd, mint Kazahsztán a Boratban, tele lesz klisékkel, az egész végén pedig valószínűleg kiderül majd, hogy a magyarok mégiscsak cukik, és igazából nem a földi pokol a schengeni övezet peremországa.

Terminal

Az idén bemutatott Terminal az eddig főként nagy, hollywoodi alkotásoknál second unit rendezőként tevékenykedő Vaughn Stein első saját filmje, igazi sztárparádéval. Feltűnik benne Margot Robbie, Simon Pegg, Dexter Fletcher és Mike Myers is, a film viszont nagyon nem akar összeállni. Nagyon jópofa neonos képekkel dolgozik, a filmből árad a hangulat, viszont inkább érdekes, gif-alapanyagnak tökéletes jelenetek egymásra halmozása lett, mint egy összefüggő alkotás. Egyébként két gyilkosról szól, akik meg akarják ölni egymást, de van benne minden, mint a búcsúban, viszont jó szórakozás megpróbálni felismerni a különböző budapesti helyszíneket.

A vér és méz földjén

Angelina Jolie első játékfilmes rendezéséhez Budapestet választotta, itt lakott a teljes családdal, akkor még Brad Pitt-tel, a gyerekek is itt jártak iskolába, állandó beszédtéma volt a forgatása. Sajnos viszont a film készítésének körülményei sokkal érdekesebbek voltak, mint maga a végeredmény, ami egy nagyon fura háborús romantikus dráma lett. A vér és méz földjén esetében is az a legjobb, hogy megpróbálhatjuk felismerni az ezúttal Boszniát alakító magyar helyszíneket.

Bel Ami

Hogy Budapest mennyire sok várost meg tud testesíteni, arra a Bel Ami is remek példa. Egy évvel Angelina Jolie filmje után a Guy de Maupassant regényéből készült Bel Amiban (A szépfiú) Budapest Párizst alakítja. Hiába készült a film akkor, amikor a fél világ Robert Pattinsonba volt szerelmes, ez az alkotás is inkább attól érdekes, hogy Budapesten forgott. Láthatjuk benne a Nemzeti Múzeum környékét, illetve a Lázár utcát is, Budapest két olyan ikonikus helyszínét, ami különösebb átalakítás nélkül adható el bármikor Párizsnak.

Die Hard – Drágább, mint az életed

A Die Hard-széria ötödik részében Budapest ezúttal Moszkvát alakítja, és ezzel nagyjából el is mondtunk mindent, ami jó ebben a filmben. Kétségkívül az egyik legismertebb Magyarországon forgott filmről van szó, de egyben arról az alkotásról is, ami végérvényesen gagyivá tette az egész szériát, hiába volt három zseniális része.

47 Ronin

A 47 Ronin igazi kultstátuszú történet a felkelő nap országában, ez a japán Egri csillagok, csak Jumurdzsák helyett sárkánnyá változó démokkal. A film viszont közel sem lett látványos, ugyan a rákospalotai Origo filmstúdióban felépített díszletekkel nincs baj, ám amikor a hungarocell pagodákat felváltja a CGI-csihipuhi, igazi audiovizuális szemetet kap a néző. Ha ez nem lenne elég, a szar vizualitás mellé még rosszul elmesélt sztori, béna karakterek, rossz színészek és túl hosszúra nyúlt filmidő is társul.

Spectral

Vannak azok az idegesítő filmek, amik nagyon jók lehetnének, de pont egy kicsi hiányzik ehhez, amitől különösen bosszantóvá válnak, hiszen nem arról van szó, hogy valaki alapvetően rosszul csinált meg valamit, hanem arról, hogy elcsúszott egy banánhéjon. Budapest ezúttal egy moldáv várost alakít, ahol elit katonák küzdenek valamilyen láthatatlan szellemlények ellen. A megvalósítás elsőrangú, jók a képek, jók az effektek, viszont a forgatókönyv ahogy halad előre a film, úgy esik szét apró darabjaira, és sajnos a rendezés sem segít azon, hogy egyben tartsa a sztorit. Éppen ezért a végére az ember már kifejezetten dühösen nézi a filmet, mint amikor egy sztárokkal teletűzdelt focicsapat képtelen egy nyamvadt gólt rúgni a vébén.

forrás: zoom.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: