Otthon / Ország-Világ / Bulvár / A szörnyű főnök 5 típusa – Így kezeld őket!

A szörnyű főnök 5 típusa – Így kezeld őket!

Hasznos tanácsok, hogy minél kevésbé keserítsék meg az életedet.

A karrierünk során számtalanszor előfordul, hogy nem értjük, a másik hogyan kaphatott ilyen magas fizetést és ennyire jó pozíciót, amikor egyáltalán nem szolgált rá. Az inkompetens és rossz viselkedés gyakran kihatással van az egész munkára. A The Muse cikke összegyűjtötte a rossz főnök 5 típusát, és tippeket ad arra, hogyan tudod kezelni őket (amennyiben a felmondás nem lehet megoldás).

#1. A menedzser, aki igent mond, aztán letagadja
Zöld utat kapsz, hogy továbbhaladj egy projektben. Aztán egyszer csak azt tapasztalod, hogy a főnököd nemcsak meggondolta magát a dologgal kapcsolatban, de úgy tűnik, el is felejtette, hogy valaha is jóváhagyta volna az egészet. Ha az irányváltás egy új, kritikus információ miatt történi, az teljesen rendben van, azonban ha dejá vu-szerű érzésed támad az esettel kapcsolatban, akkor tényleg egy problémával állsz szemben.

Amit tehetsz: Akkor közelíted meg helyesen a kihívást, ha azonosítod, mi okozza ezt a fajta megtorpanást. Ki befolyásolja a vezetőt? Ha egyszer sikerült azonosítanod ezeket a kétségeket, vesd fel ezeket a meetingen, és vedd sorra őket, mielőtt bármiféle projektbe belekezdenél, vagy tovább haladnál egy ponton. Ha ezt megtetted, várj egy pár napot, és hagyd, hogy a por leülepedjen, majd keresd meg a főnöködet a terv megerősítéséhez. Valószínű nem lehetsz befolyással a viselkedésére, de sokkal jobban érzed magad, ha nagyobb irányításod van a helyzet felett, és nem kell olyan projekteken dolgoznod, melyek sosem látnak majd napvilágot.

 

#2. A menedzser, aki soha nem engedi, hogy másokkal dolgozz
A cégednek számos osztálya és különböző perspektívái vannak. Úgy gondolod, hogy a projekt szempontjából, melyen dolgozol, előnyös lenne a többfunkciós csapatmunka. A főnököd azonban nem osztja a véleményedet. Persze igaz lehet, hogy mindenkinek megvannak a prioritásai, de ha az együttműködést soha nem támogatja a vezetőd, akkor olyan gondolkodásmód jön létre, mely ellenáll az információ és az erőforrások megosztásának a szervezeten belül, és ez semmiképp sem vezet jóra.

Amit tehetsz: Látogass meg más részlegeket is. Ebéd vagy munka után ossz meg izgalmas projekteket, amelyeken dolgozol, és hatással lehet az egész cégre. Az átláthatóság és az igazság a siker kulcsa.

#3. A menedzser, aki nem csak nem ért egyet az ötleteiddel, de még meg is büntet érte
Megosztod az ötletedet, és nem ért vele egyet. Később azt veszed észre, hogy minden értekezleten semmibe vesz.

Amit tehetsz: Bár ez a fajta viselkedés teljesen elfogadhatatlan, a rossz főnökök tudják, hogyan kell finoman megfélemlíteni ahhoz, hogy végül magadtól mondj fel. Beszélj meg vele egy találkozót, ahol megoszthatod vele az aggodalmaidat a történtekről. Visszatérve az asztalodhoz, írj neki egy rövid e-mailt a meetingetekről, arról, amiről beszéltetek, illetve, hogy megérted a prioritásait, és nagyon örülsz, hogy erről tudtatok beszélni – így legalább lesz írásos nyoma a beszélgetéseteknek. Természetesen nincs semmi garancia arra, hogy abbahagyja ezt a fajta viselkedést, de legalább figyelmeztetted, és ha újra felüti a fejét a probléma, a HR osztályhoz is fordulhatsz tanácsért.

#4. A menedzser, aki szereti a hibáztatós játékot
Te és csapatod új kampányt indítottatok el, ám az eredmény sajnos nem volt olyan jó, ahogy azt reméltétek. Közlöd a sanyarú igazságot a főnököddel, és megosztod vele a tanulságokat is, de ez nem elég. A főnök azt akarja tudni, ki a hibás ezért.

Amit tehetsz: Emlékeztesd őt arra, hogy miről szólt a megállapodás, és milyen reményekkel álltatok a projekthez. Ossz meg vele egy rövid összefoglalót arról, hogy sikerültek az ezt megelőző projektek, ezután térj át az aktuális projektre, oszd meg az előnyeit és a hátrányait, és mindig hangsúlyozd a pozitívumokat. Ha a csapat közös erőfeszítésére helyezed a fókuszt egy adott személy által elkövetett konkrét hibával szemben, akkor nehézzé teszed a vezetőd számára, hogy egyetlen egy tagot pécézzen ki magának.

 

#5. A menedzser, aki magának tulajdonítja azt a munkát is, amit végzett el
Hegyeket mozgatsz meg nonstop munkabírásoddal. Aztán végre eljön a nap, amikor végre mások is tudomást szerezhetnek a sikeredről. Ám senki se említi meg a nevedet. Rossz vezető az, aki figyelmen kívül hagyja azokat, akik a feladatok oroszlánrészét végezték el.

Amit tehetsz: Ha a nyilvános bejelentések nem említik a megfelelő személyeket, vagy ismerik el a csapat teljesítményét, akkor a főnök személyétől függően többféle cselekvési lehetőség van. Ha úgy gondolod, hogy ez egy célszerű döntés volt, akkor engedd el. Ha viszont azt érzed, megérdemelné a csapat egyik tagja az elismerést, akkor tedd te meg ezt a lépést.  Még ha ez csak egy belső e-mail is, vagy egy elismerő ebéd, akkor is kárpótolhatod őt a mellőzésért. Légy te az, aki a főnököd nem tud lenni: vezető. Ám ha úgy gondolod, ennél többet érdemelne a csapat, küldj egy gyors e-mailt a főnöködnek, és tájékoztasd arról, mennyi munkát végeztetek a projekten, és add a tudtára, hogy kicsit csalódott vagy, hogy ezt nem ismerték el nyilvánosan. Talán elnézést kér, talán nem – de a csapat mindenképpen erősebbé válik ettől a lépésedtől.

Bárkiből lehet főnök, azonban ez nem jelenti azt, hogy az adott személy vezető is egyben. Ha ezekre a figyelmeztető jelekre figyelsz, megértheted, hogy milyen típusú személlyel állsz szemben, és hogy megéri-e továbbra is neki dolgozni, vagy inkább ideje más állás után nézni.

forrás: karrierplusz.jobline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: