Otthon / Ország-Világ / Az OECD-országok közül csak Mexikóban alacsonyabb az éves átlagbér, mint nálunk

Az OECD-országok közül csak Mexikóban alacsonyabb az éves átlagbér, mint nálunk

Újabb nemzetközi statisztika húzza alá, mennyire katasztrofálisan alacsonyak a magyar bérek: ezúttal az OECD 2017-es adatai mutatnak rá, hogy a magyar kormány „munkaalapú társadalma” a jövedelmek szintjén jelentősen elmarad a régiós átlagtól is.

A Menedzsment Fórum szemlézte a szervezet legfrissebb mutatóit, melyek szerint az egész évben ledolgozott munkaórák száma alapján továbbra is a középmezőnyben vagyunk 1740,4 órával. Ehhez képest a térségben vannak olyan országok, ahol többet – Lengyelország (1895 óra), Csehország (1776 óra) –, és olyanok is, ahol kevesebbet – Szlovákia (1714 óra) – dolgoznak átlagosan munkahelyükön.

A hanyatló nyugaton ennél jóval kevesebb idő alatt keresik meg fizetésüket: a lista élén a franciákat, hollandokat, dánokat, norvégokat találjuk. És a görög válság idején is terjesztett propagandával ellentétben nem a déli országokban a „leglustábbak” az emberek: a ledolgozott munkaórák száma továbbra is Németországban a legalacsonyabb (1356). Ehhez képest a görögök 2018 órát töltenek átlagosan a munkahelyükön, és a spanyolok, olaszok, portugálok számai is magasabbak.

A Magyarországra vonatkozó legaggasztóbb adatok azonban a bérekkel függnek össze.

Ahogy az alábbi ábrán is láthatjuk, az éves bruttó átlagbér tekintetében Magyarországot csak Mexikó múlja alul az OECD-országok mezőnyében. A szervezet számításai szerint a magyar bruttó átlagbér 22 576 dollár, ezzel még régiónkban is sereghajtók vagyunk, annak ellenére, hogy az összeg 8 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest.


Ha pedig a ledolgozott órák és a bérek átlagát hasonlítjuk össze, akkor a magyar átlagkereset óránként (13 dollár) csak egy hajszállal múlja fölül a válságban megtépázott görögök és a lettek 12,9 dolláros átlagát.

Új-Zélandon vagy Írországban, hasonló időráfordítással, ennek nagyjából a dupláját lehet megkeresni: 40 042, illetve 47 652 dollárt évente, írja az MFor.

És mindez persze csupán a jelentős különbségeket elfedő átlag, egy jelzésértékű, statisztikai viszonyszám. Ráadásul bruttó összegekről van szó, és mint ahogy mi is többször írtunk róla a napokban, többek között a kafetéria-rendszer átalakítása hamarosan további, jelentős nettó bércsökkenéshez vezethet, mintegy  kétmillió hazai dolgozó esetében.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: