Otthon / Ország-Világ / Százmillió forintot költött a rendőrség az idei Pride biztosítására

Százmillió forintot költött a rendőrség az idei Pride biztosítására

Az elmúlt három évben megtriplázódott a Budapest Pride biztosítására szánt rendőri kiadás, miközben a nyomozóhatóság munkatársainak a munkabére érdemben nem növekedett, sőt: éppen minden korábbinál nagyobb megszorításokra készülnek.

Míg 2016-ban 30 millió forintot tett ki a Budapest Pride biztosításának költsége, addig az idei évben ugyanerre a célra majdnem 100 millió forintot, egészen pontosan

95 millió 640 ezer forintot

sikerült elköltenie a rendőrségnek – derült ki a lapunk birtokába került dokumentumokból. Ettől függetlenül a csúcsot az Országgyűlés idei alakuló ülésének védelmi kiadásai jelentették, akkor 120 millió adóforintot költöttek el rendőri biztosításra.

Forrás: ORFK

A közérdekű adatok iránti kérelemmel Sneider Tamás, a Jobbik elnöke kereste meg az ORFK hivatalát. A politikus portálunknak azt mondta, egy demokráciában megkerülhetetlenek az alapvető szabadságjogok, így a véleménynyilvánítás szabadságának és a gyülekezési jognak az érvényesülése éppúgy, ahogyan a közpénzek átláthatóságának az elve is.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy bár a gyülekezési jogról szóló törvény szerint a rendezvények biztosításáról a szervező gondoskodik, a rendőrség bűnmegelőzési feladataira hivatkozva mégis 100 millió forintot költött el.

Magyarul a Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a rendszervényszervezés egyik alapvető költségét, a biztonsági szolgálat bérlését nagyobbrészt megspórolta azzal, hogy a rendőrség magától biztosította a rendet.

Rendőrök néhány HVIM-es tüntetővel szemben – MTI Fotó: Balogh Zoltán

“Ez arról árulkodik, hogy a hatalom nem bízik az állampolgáraiban. A gyülekezési jog mindenkit megillet, a felvonulókat és a felvonulás ellen tüntetőket egyaránt. A döntéshozóktól pedig elvárható, hogy a jogaikkal élő állampolgárait felnőttként kezelje, a rá bízott közpénzekkel pedig felelősen gazdálkodjon. Itt nem ez történt.”  – fogalmazott Sneider.

A 23. Budapest Pride fesztivállal és az ellentüntetésekkel összefüggésben az ORFK hivatalvezetőjének tájékoztatása szerint 107 főt igazoltattak, de mindössze 1 főt állítottak elő, ellene büntető feljelentés született. További 1 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 1 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, 2 fővel szemben pedig ún. biztonsági intézkedést alkalmaztak.

A közel százmillió forintból biztosított Pride-on személyi sérülés nem történt.

forrás: alfahír.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: