Otthon / Ország-Világ / A Tankcsapda játszik a Gellért-szobornál augusztus 20-a alkalmából

A Tankcsapda játszik a Gellért-szobornál augusztus 20-a alkalmából

Háromnapos lesz az idei augusztus 20-i nemzeti ünnep. A fővárosi programsorozat már augusztus 18-án, a magyar ízek utcájával elkezdődik, amit több zenei produkció is kísér. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a nemzeti identitás megünneplését egy Tankcsapda koncerttel koronázzák meg, és bemutatták az ország tortáját is.

Idén három napos lesz az államalapítás ünnepe, jelentette be a Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki nemcsak házigazdája lesz az idei rendezvénysorozatnak, de ő irányítja majd az operatív törsz munkáját is. A budapesti Gellért-szobornál koncerteket is tartanak majd, a legnagyobb név a Tankcsapda lesz, a zenekar 19-én lép színpadra.

A nyitórendezvény idén is Magyar Ízek utcája lesz, a rendezők most is rengeteg érdeklődőt várnak a Várkert Bazárba. „A vásárban talán az illatok után érnek minket inpulzusok, ezért az idei évet a fűszereknek szenteltük a vásárban legyen ez a paprika és a magyar konyha számos más fűszere, a lestyánon át a rozmaringig a majorannáig de természetesen a fűszerpaprikából is kaphatnak kóstolót olyan kistermelőktől akik kézzel készítik el azt a fűszert amire mi olyan büszkék vagyunk” – ismertette Novotny Antal főszervező.

A központi rendezvényekre minden évben több százezren látogatnak ki, az ünnepi tűzijátékot mintegy félmillióan szokták követni a helyszínről. A nézők számára a legjobb helyek a Margit és a Lánchíd közötti szakaszok lesznek. valamit maga a Margit híd.

A rendezők idén is különleges figyelmet fordítanak az Államalapítás ünnepének záróeseményére. „21 ezer effekt lesz látható, a látványról 3500 nagy kaliberű bomba, mozsár közel kétszáz bombata és 2000-nél is több üstökös fog gondoskodni a felhasznált termékek össztömege megközelíti az öt tonnát és tartalma eléri a 2500 kilogrammot. A fellőtt legnagyobb bomba 200 milliméter átmérőjű és a modern technikának köszönhetően már csak 60 kilométer kötelet kell majd felhasználni a telepítés során” – ismertette a vezető pirotechnikus, Leskovics Éva.

 

A Szent István-napi kenyér idén a Várhegyi Deres lett. A cipó formájú, ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával, egyedi metszéssel, friss kovásszal készül, 12 órás érlelelés után. A pékszövetségnél arra számítanak, hogy ez a kenyér is még évekig a magyar vásárlók kedvence lesz.

„Ahogy említettem minden pék hozzájuthat ennek a receptjéhez és ezt az elmúlt évek alapján igénylik is ezt a receptet az eddigi jelentkezések alapján reméljük, hogy az ország nagyon sok pontján lehet majd kapni” – mondta a szervezet elnöke, Septe József.

Magyarország tortájának a Komáromi kisleányt, a cukormentesek közül pedig a Három kívánságot választották. Az utóbbi mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér van benne.

„A körte köré próbáltam ezeket megkomponálni, a torta úgy néz ki, hogy egy mézes diós piskóta azon belül bele van sütve egy diós roppanós tészta, egy vaníliás mascarpone a krém része és azon belül van egy dupla betét az alsó egy gyömbéres körte kompót és azon van egy likőrös csokis krémréteg” – mondta el a cukrász, Sztaracsek Ádám.

Augusztus 20-án a programok idén is a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök.

FORRÁS: HIRTV.HU

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: