Otthon / Ország-Világ / „Az Iván egy komoly üzletember” – Sztojkáék nem félnek

„Az Iván egy komoly üzletember” – Sztojkáék nem félnek

Most ez ilyen felkapott dolog? A kérdést egy poros enyingi utcában kapjuk meg egy ezüst Mercedes anyósüléséről. Sztojka Iván felől érdeklődünk, a városban azt mondták ugyanis, hogy itt már bárkit kérdezhetünk.

Mert errefelé már mindenki ismeri Sztojkát, akit ugyan 2009-ben elítéltek 13 évre a Cozma-gyilkosságban való részvételéért, de egy 2013-as törvénymódosítás révén a napokban négy év kedvezménnyel feltételesen szabadlábra helyezték. A Szombathelyi Törvényszék közleménye szerint Sztojka huszonötször részesült jutalomban, döntő többségben dicséretet kapott, magatartása is kifogástalannak minősült. Sajtóhírek szerint tartott egy helyre szabadulóbulit is, kabrió BMW-vel furikázik Siófokra, és munkája is van. Közben a meggyilkolt Marian Cozma családja egyetlen fillért sem kapott meg az évekkel ezelőtt megítélt 210 millió forint vagyoni kártérítésből, de a nem vagyoni kártérítésként kirótt 26 millióból sem.

– Mindenkinek van ám erről itt véleménye, és tudják, nem éppen pozitív – mondják ácsorgó asszonyok kicsit odébb. Az arcukon végigfutó koreográfia szinte ugyanaz, mint bárki más esetében a városban. Összenézés, szájhúzás, félrenézés, nagy levegő, szünet.

Raffael Dávid (Fotó: Farkas Norbert)

A poros enyingi utcán egyetlen emberrel találkozunk aki hajlandó arccal, névvel beszélni Sztojka Ivánról. „A testvéréről”. Egy takaros ház előtt állunk meg, de a Raffael Dávidként bemutatkozó férfi megkér, hogy menjünk odébb. Kétszer is rákérdez, hogy kap-e pénzt a nyilatkozatáért, kétszer is nemmel felelünk, de csak beszél.

– Iván most nem tartózkodik otthon, de együtt ültem vele, voltunk közös rabszállításban is, mit szeretnének tudni, elmondok én mindent.
– Hát megkérdeznénk tőle, hogy mik a tervei a jövőre nézve.
– Az Iván egy komoly üzletember. Komoly vállalkozó. BMW-vel jár és igen, vannak tervei.
– Mivel foglalkozik?
– Sok mindennel. Bodzával például.

Dávid egyszer csak lehajol és egy kis zacskót vesz fel a porból. Alaposan megnézi, hogy mocskos-e, vagy van-e benne valami. Biztos, ami biztos, gyorsan elteszi.

– Nem fél? Állítólag lehet, hogy keresni fogják.
– Nem fél. Enyingnek azért híre van, tudja? Szóval húsz autó is megáll az Ivánék háza előtt, ha úgy hozza a helyzet.

Félnek-e az enyingiek Sztojkától, és neki van-e félnivalója? Mit gondolnak róla, akik ismerik? Ez is kiderül a teljes riportból. 

Keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 12. számában, amely kapható az újságárusoknál

Forrás: Magyar Hang

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: