Otthon / Ország-Világ / Katonák lövöldöztek Sántosnál

Katonák lövöldöztek Sántosnál

Lőgyakorlaton bizonyították felkészültségüket szerda délután az önkéntes területvédelmi tartalékosok: a kispuska után gépkarabéllyal lőttek célba. Jelenleg 39 középiskolás és egyetemista vesz részt a tíz modulból álló képzésen.

– Jelentem, a tüzelést befejeztem – mondta az egyik fiatalember. A kispuskával 25 méterre lőttek az ifjak, ezután következett a várva várt gépkarabély gyakorlat: előbb egyes lövéseket adtak le, ezután a rövid sorozatra készültek. A tikkasztó kora délutáni hőségben mindenki fegyelmezetten, a szigorú biztonsági szabályokat betartva oldotta meg a feladatot. Kiskó Borbála, a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatója is önkéntes területvédelmisnek állt, a tanító szakos hallgató szerint egységük hamar csapattá csiszolódott.

– Jelentkezett a barátnőm, s örülök, hogy én is aláírtam a szerződést – mondta. – A képzésen szerteágazó ismereteket sajátítunk el, az elméletet kiválóan kiegészíti a gyakorlat.

A gálosfai Papp Ákos a kaposvári gépészben végzett, s a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. A kispuskalövészeten a lehetséges 50 pontból 46-ot teljesített. Arra a felvetésre, hogy miért vonzza a honvédség, a 19 éves fiatalember azt mondta: a katonai pálya férfias hivatás, tele izgalmas, kalandos kihívásokkal. A cél érdekében sokat és kitartóan kell tanulni, de vállalja a munkát, akárcsak az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot.

Nevelős László alezredes közölte: a 39 középiskolás és egyetemista július 23-tól augusztus 17-ig teljesíti a tíz modulból álló programot. A lövészettel kapcsolatos felkészítést a kaposvári Táncsics Mihály Laktanyában hajtották végre, ahol begyakorolták a fegyverfogásokat.

– Az eddigi kiképzés alatt többek közt alaki foglalkozásokon, általános harcászati és lőkiképzésen vettek részt az önkéntesek tartalékosok – tudtuk meg. – S emellett baleset- és környezetvédelmi, jogi és hadjogi ismereteket is szereznek.

forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ezentúl nehéz lesz hazudni a farokméretünkről

Tegnap este az Apple elérhetővé tette az ősszel érkező iOS 12 publikus bétáját, amit mostantól …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: