Otthon / Ország-Világ / 50 ezer lódarázs fészkelte be magát egy jászberényi házba

50 ezer lódarázs fészkelte be magát egy jászberényi házba

Hatalmas fészket építettek a lódarazsak egy jászberényi pár házába, akkorát, hogy az egy személyautó belsejének a negyedét is kiteszi. Ráadásul kétszeresen is nagyon para volt a helyzet. Egyrészt, mert a feleség várandós, másrészt pedig azért, mert a férj édesanyja tavaly épp darázscsípésbe halt bele, allergiás volt – derül ki a Blikk cikkéből.

Szóval jött egy profi darázsirtó, és elpusztította mind egy szálig a körülbelül 50 ezer lódarazsat (ő saccolta ennyire a fészket ellepő egyedek számát)

-Két-három hete azt tapasztaltuk, hogy fűnyírás után egyre több lódarázs szállingózik a kertben. Amikor megpillantottam, hogy mekkora fészket építettek a háztető alá, a víz is levert. Mindennap kint vagyunk, és dolgozunk reggeltől estig. Különösen megviselt a dolog, mert tavaly anyukámat a nyakán csípte meg egy darázs, s senki sem tudta, hogy allergiás rá. A mentők hiába értek időben a helyszínre, nem tudták megmenteni őt – emlékezett a férfi, aki most várandós felesége, Anett (32) és leendő gyermeke életéért is aggódott. Első babájukat októberre várják.

– Több szakembert is felkerestünk a problémával, de senki sem vállalta a lódarazsak kiirtását. Végül szerencsére elértük Boros Tibort. Mondtuk, hogy nagyon sürgős a dolog, mert kismama vagyok – tette hozzá Anett.

Szerda este érkezett is a segítség, a darázsbefogó akcióba lendült, nem is akármilyen kísérettel: a tűzoltók mellett mentőkocsik is felsorakoztak a rovarok által ellepett ház előtt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

– A fészek a tető szélén volt, már kívülről is látni lehetett. Nem csoda, hogy tele volt az udvar: a darázslak mérete megfelel egy személyautó negyedének. Értesítettem a hatóságot is. Ráadásul 50-60 ezer darab lódarázs biztosan a fészekben volt, és azt tudni kell, hogy ezek Európa legveszélyesebb példányai: egyszerre harapnak és szúrnak – mondta lapunknak Boros Tibor, aki maga riasztotta a tűzoltókat, ők pedig a mentősöket, mert fel kellett készülni egy esetleges életveszélyes helyzetre.

– A tűzoltók a darázsirtónak nyújtottak segítséget teljes felszerelésben. Két kolléga odalent állt készenlétben mászókötelekkel. Ha életveszélyes helyzet alakult volna ki, ők avatkoznak be – mondta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Miközben a szakemberek dolgoztak, Anett és József a melléképületben lapult. A darázsbefogó nem engedte őket az akció közelébe.

– Igazán profi munka zajlott: mentési terv készült, átbeszéltek mindent, mielőtt nekiláttak volna. A darázspánik szerencsére a múlté, már csak a rengeteg elpusztult rovar áll a padláson – mondta József kissé nyugodtabban. Hozzátette: a környéken ebben az évben több hektár erdőt kiirtottak, feltehetőleg fakitermelés céljából. Valószínűleg a darazsak a természetes élőhelyek megszűnésével a lakott területeken kereshettek új élőhelyeket, a család szerint ezért lephették el a padlásukat.

Halálos lehet

– A lódarázs csípése enyhébb esetben is bőrpírt, illetve duzzanatot okoz, de jelentkezhet kiütés és zsibbadás is az igen erős fájdalom mellett. Súlyosabb esetben előfordulhat verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, akár eszméletvesztés is. Bármelyiket tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni, mert akár egyetlen csípés is halálos lehet – magyarázta dr. Bense Tamás orvos.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ezentúl nehéz lesz hazudni a farokméretünkről

Tegnap este az Apple elérhetővé tette az ősszel érkező iOS 12 publikus bétáját, amit mostantól …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: