Otthon / Ország-Világ / A nagykorú menekülteknek nem adnak ételt Magyarországon

A nagykorú menekülteknek nem adnak ételt Magyarországon

Új bánásmódot vezetett be a Menekültügyi Hivatal (BMH) a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán.

A júliusi változás alapján az első fokon elutasított nagykorú menedékkérőknek nem adnak enni Magyarországon – írja az Index. A Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, a kérelemnek helyt adtak, kötelezték Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről, de a BMH nem tesz eleget ennek.

A friss menekültügyi szabályozás szerint mindenki kérelmét elutasíthatják, aki Szerbiából érkezik, mert biztonságos országon haladt át, a fellebbezés sem bír halasztó hatállyal, rögtön indul az idegenrendészeti eljárás és a kitoloncolás. Az érintett nagykorú menedékkérőknek addig sem adnak élelmet, amíg ez lezajlik.

A BMH értelmezése szerint a tranzitzóna idegenrendészeti területén nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárás zajlik, az ott tartózkodók ki lesznek toloncolva az országból, ha csak maguktól nem távoznak Szerbia felé, ezért nem kötelesek ellátást biztosítani nekik.

Két afgán családot konkrétan érint az új felállás: a kiskorú gyerekeknek adnak enni, valamint az egyik nőnek, aki szoptat. A férjnek és a 18. életévét éppen betöltött fiúnak, és az ő szüleinek nem adnak élelmet, a gyerekeket és a nőt átkísérik a zóna másik részébe az étkezések ideje alatt, hogy ne tudjanak adni az ételből a családtagjaiknak.

A Helsinki Bizottság ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bíróságtól a gyors segítség érdekében, azonnal kötelezték Magyarországot, hogy biztosítsa a két család élelmezését, akik így szombaton már ehettek.

Az érintettek között van két hadköteles korú szír menedékkérő is, akik szintén kaptak ételt szombattól hétfőig, de kedden már azt mondták nekik, hogy forduljanak Strasbourghoz, ha enni akarnak. A Helsinki Bizottság most azt kéri a bíróságtól, hogy általánosságban kötelezzék Magyarországot arra, hogy mindenki kapjon élelmiszert, aki a tranzitzónában van.

A történet után jó eséllyel kártérítési per vár Magyarországra az ellátás megtagadása miatt.

(fotó: MTI)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: