Otthon / Ország-Világ / Putyin elment az osztrák külügyminiszter esküvőjére, és ha már ott volt, táncolt is egyet

Putyin elment az osztrák külügyminiszter esküvőjére, és ha már ott volt, táncolt is egyet

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elment az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl esküvőjére, amelyet az ausztriai Gamlitzban tartottak. Az orosz elnök a szokásos limuzinos konvojával érkezett a stájerországi településre, ahol a díszes vendégsereg miatt a rendőrség helikopterrel is biztosította a rendezvényt.

A 100 fős esküvőn nemcsak Putyin, de az osztrák politikai elit is részt vett. Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a helyi hagyományok szerint bőrnadrágban érkezett. Karin Kneissl külügyminiszter párton kívüli, de az FPÖ jelölte a miniszteri posztra.

Az orosz elnök kormánygépe szombat délben Grazban landolt. A gépből kiszálló embereket paravánnal takarták el a biztonságiak. Putyin innen végül nem helikopterrel, hanem közúton jutott el az esküvő helyszínére. Ehhez az A9-es autópálya egy szakaszát mindkét irányban lezárták. A stájerországi Gamlitz városát is gépfegyveres katonák és rendőrök biztosították.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Putyin nászajándékkal is készül az esküvőre, ám szóvivője nem árulta el, hogy mi lesz az. Az osztrák sajtó azt írja: Putyin virágcsokorral érkezett, amelyet a bejáratnál adott át a menyasszonynak. Az orosz elnökkel együtt érkezett a rendezvényre a doni kozákok kórusa is.

Putyin kb. másfél órát volt ott a lakodalmon. Elutazása előtt filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Az orosz elnök németül búcsúzott el az újdonsűlt pártól és az osztrák sajtó képviselőitől, majd visszautazott Grazba, ahonnan a kormánygépen Berlinbe repült tovább. Németországban Angela Merkel kancellárral találkozik a Berlintől északra található Meseberg-kastélyban, akivel a kelet-ukrajnai konfliktusról és a szíriai polgárháborúról tárgyal.

Putyin esküvői meghívása azonnal diplomáciai feszültséget keltett Ausztria és Ukrajna között. Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke szerdán azt közölte: az esküvői meghívással Ausztria nem lehet többé semleges közvetítő az orosz-ukrán vitában. Ezt ez osztrák külügyminisztérium azzal utasította vissza, hogy egy magánjellegű meghívásnak semmi hatása nincs Ausztria külpolitikájára, az eddigi irányvonal nem változott.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter erre szkeptikusan úgy nyilatkozott: visszatetsző, hogy az osztrák külügyminisztérium egy magánjellegű meghívás után kényszerét érezte, hogy biztosítsa külföldi partnereit arról, hogy semmiben nem változik az ország külpolitikája.

Ausztriában sokan bírálták Putyin magánlátogatását a magas biztonsági költségek miatt is. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője csütörtökön “munkalátogatásnak” minősítette a vizitet, amelyre az ilyen magas rangú vendégekre kötelező biztonsági előírások érvényesek. Hozzátette mindazonáltal, hogy Putyint a saját biztonsági személyzete kíséri, melynek költségeit “az orosz fél fedezi”. Az esküvő költségeit Kneissl viseli, beleértve a biztonsági magánügynökségre fordított kiadásokat is.

Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása “hátrányos” Ausztriára nézve. Bizalmatlanságot szül az ország iránt, melyet “Oroszország trójai falovának” fognak tekinteni az EU-ban. Ezenkívül jelentősen felértékeli az oroszbarát FPÖ-t. Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve, hiszen egy EU-tagországban a társadalom is szívélyesen fogadja.

forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: