Otthon / Friss hírek / MIÉRT MEGY ORBÁN VIKTOR ÚJRA MOSZKVÁBA?

MIÉRT MEGY ORBÁN VIKTOR ÚJRA MOSZKVÁBA?

Ma találkozik Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök Moszkvában vizitál.

A magyar-orosz együttműködés és aktuális nemzetközi kérdések lesznek terítéken az újabb találkozón – olvasható a moszkvater.com előzetesében. Putyin és Orbán idén másodszorra találkoznak, a világbajnokság döntője előtt is zajlott köztük egy háromnegyedórás megbeszélés, protokoll jelleggel. A lap úgy értesült, hogy a magyar fél kezdeményezte az újabb, személyes egyeztetést.

Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a találkozón az energetika lehet az egyik kiemelt téma.

A paksi bővítésről egyeztethet a két fél, mert néhány technikai részlet és a költségvetés is vitás terület, ezeket alacsonyabb szinten már nem tudják kezelni. A saját maguk által megszabott határidő a Paks II-vel kapcsolatos ügyek lezárására és az építkezés megkezdésére 2019. novembere.

Deák András szerint ezeket a magyar fél részéről célszerűbb lett volna a projekt szignózása előtt rendezni, mert akkor még kedvezőbb volt a tárgyalási pozíció. Aláírt szerződés mellett már nehezebb a saját érdekérvényesítés.

GÁZ

A témák között lesz a gázszállítás is, például a „Déli Áramlat lite”, ami a Török Áramlathoz kapcsolódó, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező vezeték. Ez viszont keveset ad hozzá a jelenlegi rendszerhez.

A 2020-as gázszállításról is megállapodás születhet. 2019-es évre már fixálva van, hogy 4,3 milliárd köbméternyi gázt vásárol Magyarország Oroszországtól.

EURÓPA

Szintén a megbeszélések központi része lehet a nemzetközi, különösen az európai politikai helyzet. A jövő évi európai parlamenti választások előtt van aktualitása ennek a témának. Ennek keretében belül érinthetik az uniós szankciók- és ellenszankciók körét, és az ukrán helyzetet.

SZIJJÁRTÓ MÁR MUNKÁBAN

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn tárgyalt

  • Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel, a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság társelnökvel
  • Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel
  • Nyikolaj Fjodorovval, a szövetségi parlament felsőházának, a Szövetségi Tanácsnak az első elnökhelyettesével
  • Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettessel
  • Alekszej Miller Gazprom ügyvezető-igazgatóval

A lap információi szerint Szijjártó munkavacsora keretében találkozhat Szergej Lavrov külügyminiszterrel is.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Orbán válasza a válságra: “Itt az ideje, hogy bevessük a Nemzeti Konzultációnak az eszközét!”

Amennyiben most gondosan válogatott káromkodások özöne tör fel belőled egészen mélyről, Orbán családfáját is verbálisan …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: