Otthon / Friss hírek / Orbán Viktor megköszönte Vlagyimir Putyinnak az elmúlt években végzett munkát

Orbán Viktor megköszönte Vlagyimir Putyinnak az elmúlt években végzett munkát

Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában, a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden a Kremlben üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Putyin méltatta a kétoldalú kapcsolatok működését, majd rámutatott, a kereskedelmi forgalom tavaly 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. A kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.

„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”

Bár a júliusi NATO-csúcson adott interjújában Orbán Viktor még keleti veszélynek nevezte Oroszországot, a keddi tárgyalások előtt már kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat.

Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak – mondta Vlagyimir Putyinnak.

Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Azt nem mondhatni – folytatta a miniszterelnök –, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat.

Közölte, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát, amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában.

Együttműködés kell Európa két fele között

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen. Indoklásul azt mondta:

amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak, amikor viszont együttműködés volt, akkor „mindig jól jártunk”.

A Török Áramlat Magyarországon haladhat át

Az energetikai együttműködés kapcsán a kormányfő elárulta, „sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is”.

Magyarország emellett pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon, mert az a magyar gazdaságnak nagy lehetőséget adna – közölte Orbán Viktor.

„Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy magyar partnereinket csatlakoztassuk az orosz gáz Európába szállításának új útvonalaihoz. Nem zárom ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül” – reagált a magyar kormányfő felvetésére Vlagyimir Putyin.

A paksi atomerőmű kapcsán Orbánt Viktor hangsúlyozta, a beruházás jól halad, „a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük” – jelentette ki.

forrás: Magyar Hang

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: