Otthon / Friss hírek / Miniszteri biztos: az űrkutatást olyan fontos területen hasznosítjuk, mint a migráció

Miniszteri biztos: az űrkutatást olyan fontos területen hasznosítjuk, mint a migráció

Interjút készített a kormányközeli Magyar Idők a frissen kinevezett űrkutatásért felelős miniszteri biztossal. Ferencz Orsolya mindjárt egy nagyon fontos megállapítással magyarázta el, hogy miért van szükség arra, hogy az állam is támogassa az űripart.

Szerinte “az űrkutatás vívmányait olyan kulcsfontosságú területen hasznosítjuk, mint a navigáció, a katasztrófavédelem és a migráció, ezért gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is fontos, hogy az állam is támogassa az űripart.”

Ferencz Orsolya arról is beszélt, hogy a környező országokhoz képest hazánknak még bőven van behoznivalója az űrkutatás terén.

“Lengyelországban, Csehországban és Romániában is nagyobb önállóságot élvez ez a terület, mint ami nálunk mostanáig tapasztalható volt. A régiós országok közül sokan nemzeti űrügynökségeket is létrehoztak, Románia már 1991-ben. Magyarországon az Antall-kormány alatt közvetlenül Pungor Ernő miniszter felügyelete alá tartozott az űrkutatás, a 2000-es évek közepéig pedig főosztályként működött, azt követően elvesztett minden önállóságot – ismertette a szakember.

atv.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kormány megígérte Brüsszelnek, hogy legkésőbb két év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek

Vállalta a kormány hogy legkésőbb két év múlva kivezeti az október végétől élő korlátozást, ami …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: