Otthon / Friss hírek / Rejtélyes kór támadja a vadat: veszélyben a somogyi dámbikák
Lábod, 2017. október 19. Dámszarvasbika (Dama dama) a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2017. október 18-án. Október elejétõl november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. MTI Fotó: Kovács Attila

Rejtélyes kór támadja a vadat: veszélyben a somogyi dámbikák

Habár Somogy erdei nem dúskálnak dámszarvasokban, azért vannak nálunk is tekintélyes dámos területeket. Ilyen Lábod környéke és Törökkoppány is, azonban ezeken a terülteken felütötte már a fejét a rejtélyes, szarvasokat fertőző betegség.

A gennyes agancstőgyulladás egyre több állatot érint, s komoly gazdasági károkat okoz. – A homlokcsont nyúlványa az agancstőnél a gennyes gyulladás után elszivacsosodik és utána torz, vagy szinte semmilyen agancsot nem épít fel rá a bika – mondta el a Somogyi Hírlapnak Sugár László vadbiológus. – A betegség kezdetén kisebb felületet érint, majd körbeér az agancson a gyulladás és elkezd csökkenni a hossza, tömege. Torzul az alakja és a végén csak egy dárda marad belőle. Amikor elharapódzott a betegség, a dámszarvas fejének agancs körüli területén gennyes, véres, felduzzadt lesz a bőre.
Sugár László, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa, vadbiológus végzett kutatásokat a témában. Staphylococcus baktériumok öt különböző faja okozza a kórt, ám az nem világos, hogyan terjed.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kormány megígérte Brüsszelnek, hogy legkésőbb két év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek

Vállalta a kormány hogy legkésőbb két év múlva kivezeti az október végétől élő korlátozást, ami …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: