Otthon / Friss hírek / SKIZOFRÉNNEK HITTÉK, INTÉZETBE ZÁRTÁK, ELEKTROSOKKOT KAPOTT, PEDIG CSAK MAGYARUL BESZÉLT

SKIZOFRÉNNEK HITTÉK, INTÉZETBE ZÁRTÁK, ELEKTROSOKKOT KAPOTT, PEDIG CSAK MAGYARUL BESZÉLT

Az illető, akinek a története elém került, egy bizonyos Victor Gyory. A sztori szerint a férfi, miután öngyilkosságot kísérelt meg, 1969 áprilisában kényszergyógykezelésre a philadelphiai Haverford Állami Kórházba került, ahol az orvosok megállapították, hogy paranoid skizofrén, és az akkoriban gyakori elektrosokk-terápiára utalták. Igen ám, csakhogy a diagnózisban nagy szerepe volt annak, hogy bármit kérdeztek tőle, Gyory értelmetlen halandzsával felelt – amiről azonban később kiderült, hogy nagyon is volt értelme, csak éppen magyarul kellett volna tudni a megértéséhez.

Mivel az orvosoknak a magyar volt kínai, a páciens meg angolul nem beszélt, így azt hitték, zavartan viselkedik, és kezelésre szorul, amit aztán hónapokon át meg is kapott. Végül a kórház három dolgozója értesített egy Citizens Commission on Human Rights (CCHR) nevű szervezetet, akik bíróságra vitték az ügyet, és Gyoryt 1969 szeptemberében kiengedték. Ebben a szervezet ügyvédje, John Joseph Matonis mellett nagy szerepe volt a szintén magyar származású Thomas Szasz pszichiáternek, a CCHR egyik alapítójának.

A szcientológus szál

Eddig a történet dióhéjban, de mindezt árnyalja néhány további részlet. A szintén 1969-ben létrehozott CCHR ma magyarul Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokértnéven ismert, és Szasz mellett a másik alapítója a Szcientológia Egyház.

Ehhez a történethez az egyház egyéb tevékenységei nem tartoznak hozzá szorosan, úgyhogy ezeket most hagyjuk is. Ami viszont nagyon is ide kívánkozik, az a szcientológusok hírhedt pszichiátriaellenessége, amely gyakran erősen demagóg, súlyosan csúsztató antipszichiátria-propagandában nyilvánul meg. (Thomas Szasz egyébként elismert szakemberként számított a pszichiátriai intézményrendszer nagy kritikusának, és bár a CCHR tevékenységét később is méltatta, magától a szcientológiától elhatárolódott.)

A CCHR éppen a Victor Gyory-sztorit tartja története első nagy sikerének a gonosz pszichiáterek ellen folytatott kíméletlen küzdelmében, ezért úton-útfélen elő is kerül náluk a történet. A CCHR-től és a szcientológusoktól független forrást viszont szinte alig találni róla, ami óvatosságra int. Annyi azonban biztos, hogy maga az eset valóban megtörtént, csak persze érdemes a helyén és a maga történeti kontextusában kezelni, ahelyett, hogy a pszichiátria mint tudomány gonoszságát és haszontalanságát vezetnénk le egyes esetekből.

Perelt, elengedték

Az esetről korabeli helyi lapok számoltak be. A Delaware County Daily Times a július 23-i számában írt a bírósági ügyről. A cikk szerint a második világháború végén koncentrációs tábort is megjárt Gyory a radnori Valley Forge Katonai Akadémián dolgozott mosogatóként, és itt is lakott. Az öngyilkossági kísérletet is itt követte el. Ezután került a kórházba, ahol, miután semmilyen más kezelés nem bizonyult eredményesnek, megkezdték az elektrosokk-terápiát, heti három alkalommal. Matonis ekkor lépett közbe, és a terápia felfüggesztését kérte a bíróságtól, amíg Szasz megvizsgálja a pácienst.

Delaware County Daily Times a július 23-i számaA teljes cikkért kattintson!

Delaware County Daily Times a július 23-i száma

A teljes cikkért kattintson!

Arról, hogy a kényszerkezelés elrendelésében szerepet játszott Gyory hiányos angoltudása és az orvosainak zavaros halandzsaként ható magyar anyanyelve, egy későbbi helyi eset kapcsán a CCHR pszichiátriaellenes tevékenységét összefoglaló Colorado Springs Gazette egy 1974-es cikkében lehet olvasni.

A Gettysburg Times szeptember 3-án számolt be arról, hogy Gyory az ügyvédje segítségével az akarata ellenére történő kezelése alkotmányosságát támadta meg, és végül szabadon távozhatott a kórházból.

A Gettysburg Times szeptember 3-i cikke (b) és a Delaware County Daily Times 1970. január 6-i cikkeA teljes cikkekért kattintson!

A Gettysburg Times szeptember 3-i cikke (b) és a Delaware County Daily Times 1970. január 6-i cikke

A teljes cikkekért kattintson!

A Delaware County Daily Times 1970. január 6-i cikkéből viszont kiderül, hogy az alkotmányossági kérdés eldöntésére végül nem került sor, mert az intézmény közölte, hogy Gyory készen áll arra, hogy visszaengedjék a társadalomba. (Ugyanez a cikk ír arról is, hogy a CCHR-hez forduló három munkatársat még júniusban elbocsátották, de januárban visszakapták a munkájukat.)

forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kormány megígérte Brüsszelnek, hogy legkésőbb két év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek

Vállalta a kormány hogy legkésőbb két év múlva kivezeti az október végétől élő korlátozást, ami …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: