Otthon / Friss hírek / ORBÁN BALKÁNJA

ORBÁN BALKÁNJA

Nemzeti Együttműködés Rendszere a harmadik kétharmad után hatalma csúcsán áll. Ez nem lett volna elérhető egy erős központi médiahatalom kiépítése nélkül, amely a közmédiától a vidéki lapokon át a bulvárig mindent lefed. Ennek működtetése egyben olyan tapasztalatokkal ruházta fel a NER médiaelitjét, amelyet külföldön is kamatoztathatnak. Orbán rendszerének ugyanis nagy szüksége van szövetségesekre, hiszen a legtöbb demokratikus ország vezetőjének kellemetlen Magyarországgal szoros kapcsolatot fenntartani. Úgyhogy a NER alapvető célja az, hogy az illiberalizmust terjesszék, ami egyben a potenciális szövetségesek számát is növeli.

BALKÁNI HÓDÍTÁS

A NER-hez köthető média a rendszer kiszolgálásáért cserébe sok állami hirdetéshez jut, ami a fennmaradásának kulcsa. Az évek során

nagy pénzt halmozott fel ennek a médiának a tulajdonosi köre – bőven eleget ahhoz, hogy külföldön is használni tudják.

Ennek fő célpontja a Balkán-félsziget, mert az ottani országok méretei aránylag kicsik, így nem is olyan drága médiába fektetni, mint Németországban.

Szlovéniában a Janez Janša Szlovén Demokrata Pártjához (SDS) közeli Nova24TV-be vásárolta be magát a NER médiaelitje, nevezetesen a Ripost, a Ridikül és Habony Árpád Modern Media Group Zrt.-je. Ez nemcsak tőkeátvitelt jelent, hanem téma- és módszerexportot is: így vált az illiberális médiában Soros György Magyarország után Szlovénia főellenségévé is. Macedóniában a Riposthoz és a köztévéhez köthető személyek vásároltak a Nikola Gruevszki-féle VMRO-DPMNE-t támogató médiumokat.

MIÉRT EXPORTÁLJÁK AZ ILLIBERALIZMUST?

Orbánnak nem könnyű a nem illiberális Nyugaton szövetségesekre lelnie, ugyanis a rendszerét éppen a nyugati és az Európai Uniós értékekkel szemben állította fel.

Úgyhogy szövetségeit az ugyanezen alapuló rendszerek mentén kell keresnie,

aminek azonban megkérdőjelezhető a fenntarthatósága. Egyelőre Magyarországon kívül Lengyelországban valósult meg az illiberális demokrácia, aminek mentén a két állam meg is kötötte rozoga szövetségét.

Szlovéniával és Macedóniával azonban más a helyzet, mint Lengyelországgal. Ezek a balkáni országok jelenleg nem illiberálisak, azonban a NER sokat tesz azért, hogy olyan pártok kerüljenek hatalomra, amik a magyarországi berendezkedést tekintik példának. Ezzel ellentétben a lengyelek önállóan hozták létre az új államberendezkedésüket. Úgy tűnik,

Orbánék akként gondolják, hogyha az ottani illiberális médiát ők pénzelik és tanítják, akkor a jövőben kiépülő rendszerek hűséges és tőlük függő szövetségeseik lesznek.

MENNYIRE SIKERES EZ AZ EXPORT?

Szlovéniában Orbán a médiavásárlás után személyesen is megjelent kampányolni, aminek meg is lett az eredménye: Az SDS-re a szavazatok közel negyede érkezett, amivel a legnagyobb parlamenti erővé váltak Janšáék. Azonban a szlovén választási rendszer arányos, nem a legerősebb pártnak kedvez, így nem lett parlamenti többsége az SDS-nek. Végül a baloldal alakított kormányt.

Macedóniában a baloldal és albán nemzetiségi pártok együtt kormányoznak, miután Gruevszki miniszterelnöksége korrupciós botrányba fulladt (most börtönbe is kerül a volt kormányfő), majd elveszítették a parlamenti választásokat. A legutóbbi macedón szavazás a szeptemberi népszavazás volt, ami Macedónia névváltoztatásáról szólt. Ennek a lényege az volt, hogy a kis balkáni országot át szeretnék nevezni Észak-Macedóniává, hogy Görögország ne blokkolja többé az EU-s és NATO-s integrációjukat. A népszavazás végül érvénytelen lett a kis részvétel miatt, ami elkönyvelhető a jobboldali erők sikereként, akik a névváltoztatást nem támogatták – ennek ellenére a névváltoztatást a macedón parlament kétharmaddal megszavazta.

Az látszik, hogy Magyarországon nagy

sikerhez vezet egy agresszív és lojális média, azonban ezt még nem sikerült teljesen átültetni a balkáni térfélre.

Az idő viszont ennek kedvez, úgyhogy várható, hogyha itthon nem változik meg valami, akkor még több pénzt és energiát fognak fektetni az illiberalizmus terjesztésébe és így a Fidesz európai befolyásának növelésére.

Szerző: Petróczki Márk

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI – Május 11-én Orbán Viktor miniszterelnök , Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Pár elnöke  és Milan Zver, az SDS európai parlamenti képviselője az SDS kampányrendezvényén.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: