Otthon / Friss hírek / A 2015-ÖS PÁRIZSI MERÉNYLETEK ÖSSZES KITERVELŐJÉVEL VÉGEZTEK A SZOLGÁLATOK

A 2015-ÖS PÁRIZSI MERÉNYLETEK ÖSSZES KITERVELŐJÉVEL VÉGEZTEK A SZOLGÁLATOK

A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat valamennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.

Az oknyomozó újságírónak a héten jelent meg Les espions de la terreur (A terror kémjei)című kötete, amelyből kiderül, hogy a párizsi merényletsorozatot megrendelő terrorsejt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csoportjainak mintájára működött.

“Mindet megölték 2016 és 2017 között a nemzetközi erők, egyesével, célzott drónos támadásokkal”

– mondta az újságíró szerdán az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

“A csapásokat elsősorban az amerikaiak végezték, időnként a francia titkosszolgálatok segítségével” – tette hozzá.

A terroristák kivégzését a szerző szerint Francois Hollande előző francia államfő rendelte el,

a francia titkosszolgálatok az ő utasítására adták át az információkat az amerikai hadseregnek.

A párizsi terrortámadások kitervelői elleni csapásokat a francia kormány nem hozta nyilvánosságra. Matthieu Suc szerint ennek két oka van.

“Az egyik az, hogy a franciák nem ismerik el, hogy embereket céloznak meg. Egyének csoportja vagy helyszínek ellen támadást indítani háborús cselekmény, egyénre célozni viszont gyilkosság” – hangsúlyozta az újságíró.

A másik ok szerinte az, hogy nehéz megerősíteni, hogy a célszemélyek meghaltak.

Matthieu Suc a kötetben kifejti, hogy az Iszlám Állam stratégiáját a párizsi merényletsorozat kitervelésekor a titkosszolgálatok kijátszására építette. A terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy a nyugati titkosszolgálatok számos részlettel rendelkeznek a merénylettervekről, de azokat nem képesek összerakni, s ezt használták ki a dzsihadisták.

Az Iszlám Állam szándékosan elárasztotta az interneten információkkal a nyugati titkosszolgálatokat, mégpedig a gazdaságilag recesszióban lévő országokéit, mert azoknak kevesebb pénzük volt arra, hogy beruházzanak a titkosszolgálataik fejlesztésébe, majd kisebb merényleteket terveltek ki, mielőtt a legjelentősebbet végrehajtották – vélte az újságíró.
Matthieu Suc szerint a francia titkosszolgálatok gyorsan reagáltak és tanultak a korábbi hibáikból.

“Igen, a szolgálatok fejlődtek. Úgy gondolom, hogy egy november 13-i merénylet, az Iszlám Állam kiképzett katonáiból álló kommandóval többé nem lehetséges”

– mondta az újságíró. “Két veszély azonban továbbra is létezik.

Az Iszlám Állam 2016-ban újabb illegális bevándorlókat küldött, akik valahol Európában tartózkodnak.

Tudjuk, hogy nem nagyon tudnak fegyverhez jutni, de azt nem tudjuk, hol vannak” – tette hozzá. A másik veszélyt szerinte azok az európai radikális iszlamisták jelentik, akiknek nem sikerült eljutniuk Szíriába vagy Irakba harcolni, s jelenleg a titkosszolgálatok elsősorban miattuk aggódnak.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tibi atya elítélte Jakab Péter 4,4 milliós büntetését, és támogatna egy közösségi gyűjtést

Mint korábban már beszámoltunk róla, 4,4 millió forintra büntette Kövér László házelnök Jakab Pétert, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: