Otthon / Friss hírek / 250 milliárdot sikerült kiszervezni a Matolcsy-alapítványokból, a maradékot betették Mészáros Lőrinc bankjába

250 milliárdot sikerült kiszervezni a Matolcsy-alapítványokból, a maradékot betették Mészáros Lőrinc bankjába

266 milliárd forint közpénzzel indultak a jegybank alapítványai, 2018 őszére azonban ezt a pénzt szinte teljes egészében sikerült kiszervezni az alapítványok cégbirodalmába és ingatlanokba. Az alapítványok százmilliárdos befektetési csomagja vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül a cégbirodalom értékpapír-alapjába került, ami vállalati kötvényeket és befektetési jegyeket vett belőle.

Mindössze 26 milliárd forint közvetlen pénzügyi befektetésük maradt a Matolcsy György-féle Pallas Athéné-alapítványoknak, amelyeket tízszer ennyi közpénzzel, 266 milliárd forinttal indított el a jegybank 2015 elején.

A megmaradt 26 milliárd forintjukat szinte az utolsó fillérig a Mészáros Lőrinc felcsúti szupervállalkozó résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban tartották.

Ez derül ki a számokból, amiket az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. közadat-igénylésben adott ki a 24.hu-nak.

Az alapítványok 2018 harmadik negyedévének végén a 26 milliárd forintból 10,4 milliárdot bankbetét formájában tartottak az MKB-ban, 15,2 milliárdot pedig 2024-ben lejáró vállalati kötvények formájában. Az MKB-s kötvényekből az alapítványok még 2017 második negyedévében vásároltak be közel 20 milliárd forint értékben, a hatalmas bankbetét viszont új fejlemény az alapítványok történetében. Működésük elején tartottak pár tízmillió forintot a pénzintézetben, azután azonban a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Bankot, illetve a Gránit Bankot preferálták. Az alapítványok MKB-s bankbetétje 2018 elején jelent meg a portfólióban 714 millió forinttal, 2018 második negyedévére 2,5 milliárdra, a harmadik negyedév végére pedig már 10,4 milliárdra hízott.

Budapest, 2018. június 26.
A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) és több más alapítvány székházának fõbejárata az I. kerületi Döbrentei utca 2-ben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) főbejárata az I. kerületi Döbrentei utca 2-ben Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Épp csak nem többségben

A PA-alapítványok akkortájt szerettek bele igazán az MKB-ba, amikor Mészáros Lőrinc hivatalosan is a nevére vette a bankot. A felcsúti százmilliárdos árnya már régen ott sejlett az MKB egyik legnagyobb tulajdonosai, a Metis és a Metis 2. magántőkealapok mögött, ám csak 2018 augusztusában jelentették be, hogy a tőkealapok kizárólagos tulajdonosai Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix, az alapokat pedig a Mészárosékhoz köthető Konzum Befektetési Alapkezelő kezeli. Jelen állás szerint az MKB Bank 35 százaléka a Metisé, 13,6 százaléka az Rkofin Kft-é, ami a Metis 2. Magántőkealap cége, vagyis szintén Mészároséké. Így az MKB részvényeinek 48,6 százalékával Mészárosék épp csak nem többségi tulajdonosai a banknak. A befolyásuk viszont valószínűleg túl van az 50 százalékon, a részvények 10 százaléka egy Eirene nevű magántőkealap tulajdonában van, amiről nem tudni, kié, de az biztos, hogy a Metisből vált ki, épp Mészárosék augusztusi bejelentése előtt.

A Matolcsy-alapítványok Mészáros-bank iránt táplált vonzalma egyébként nem 26 milliárdos, inkább alsó hangon 30 milliárd forintos, ha az alapítványok cégbirodalmát is figyelembe vesszük. Az Optima Zrt. által kiadott adatok szerint maga az Optima egy 4 milliárd forintos betétet tartott az MKB-ban a harmadik negyedév végén, sőt az alapítványok Optimum I. Értékpapír Alapjának (amit az Optima Zrt. leányvállalata, az Optima Alapkezelő Zrt. kezel) portfóliójában is volt egy 73 millió forintos MKB-s bankbetét. És akkor még nem beszéltünk a Pallas Athéné-birodalom egyéb tartományairól, a (főleg ingatlanos) kisebb vállalatokról, amik előszeretettel vezetik a számláikat az MKB-nál.

Az MKB számára a bő 15 milliárdnyi betét nem nagy tétel, hiszen a csoport összesen 1539 milliárd forintos betétállománnyal zárta a 2017-es évet. De nem is kicsi: a 2016-ról 2017-re elért teljes betétnövekedés nem volt sokkal nagyobb, mint amennyit a PA-birodalom 2018 második és harmadik negyedévében bepakolt a bankba.

Az alábbi grafikonon ábrázoltuk, hogyan változott és olvadt el az alapítványok közvetlen pénzügyi befektetési csomagja az évek során:

A pénz persze nem vész el, csak átalakul,

az alapítványok esetében az történt, hogy a rájuk bízott közvagyon nagy részét kifolyatták az alapítványok köré épült céghálóba, illetve ingatlanokat vásároltak belőle

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

ERESZténydemokrácia fesLőfokon

Nem, nem SZJ-ről szeretnék írni. Akkor sem, ha ő nem egy átlagos homoszexuális polgártársunk, ami …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: