Otthon / Friss hírek / Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása

Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása

A szerződések megkötésekor még 2023-as átadást ígért a kormányzat, de úgy tűnik, már a miniszterelnök is beletörődött, hogy a projekt átadása kitolódhat.

A paksi atomerőmű bővítésében részt vevő szakemberek köreiben egyre többször merül fel, hogy a blokkokat 2026-2027 helyett csak 2032-ben adják át – értesült a Népszava. A lap szerint nem csak a kivitelezők, de maga Orbán Viktor is egyre inkább hajlik a későbbi átadás felé: oroszországi látogatása során azt mondta, a határidők másodlagosak, és bár igyekeznek ezeket betartani, a beruházás rengeteg technikai kérdést vet fel, mint például a különböző szabványok, előírások, és az Unió Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlata. Korábban a kormányzat mindig azt hangsúlyozta, hogy a beruházás időre elkészül, most viszont a Népszava szerint inkább a minőségre fókuszálnak.

Négy éve, a magyar-orosz államközi szerződés aláírásának napjaiban a kormány az első blokk tekintetében még 2023-as átadást ígért, a megállapodásról szóló törvény ugyanakkor erre nem tartalmaz konkrét időpontot. Így az időpont egyre inkább kezdett kitolódni, tavaly év végén, amikor az EU minden engedélyt megadott a beruházáshoz, a kormányzat Brüsszelre mutogatva már 22 hónapos határidő-módosulásról beszélt, de miután Orbán is beismerte, hogy az átadás kitolódhat, Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a parlamentben azt mondta, hogy „igen, lehet csúszás”.

A Népszava forrásai szerint a legutóbbi Orbán-Putyin találkozó központi témája is a csúszás volt, a 22 hónapos késést ugyanis mindkét fél megdöbbenéssel nyugtázta. A lap szerint a legnagyobb felelősség a kivitelező Roszatomot terheli, de 30 százaléknyi sara lehet a magyar állam tulajdonában lévő beruházónak, a Paks II Zrt.-nek, és kiveszi a részét az engedélyeket kiadó Országos Atomenergia Hivatal is.

forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Szijjártó szerint nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

„Nincs abban semmi meglepő”, ha Magyarország külföldről vásárol speciális kémszoftvert, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: