Otthon / Friss hírek / A magyar belügy a macedónoknak megerősítette, hogy Magyarországon van a szökésben lévő elítélt volt miniszterelnök.

A magyar belügy a macedónoknak megerősítette, hogy Magyarországon van a szökésben lévő elítélt volt miniszterelnök.

Mint azt maga Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a Facebookon közölte, Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, miután letöltendő fegyházbüntetést róttak ki egy korrupciós ügy miatt. Hazájában a héten adtak ki elfogatóparancsot ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Bloomberg kérdésére nem mondta meg, hogy Magyarországon van-e Gruevszki, mondván folyamatban lévő menekültügyi eljárásról nem áll módjában nyilatkozni. A macedón rendőrség, majd a macedón belügyminisztérium viszont kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Gruevszki Magyarországon tartózkodik.

A macedón belügyi tárca közleménye szerint a korábbi értesülést a magyar belügyminisztérium erősítette meg.

A macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy

írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet is.

Az kérdéses, hogy a volt macedón kormányfő hogyan jutott el Magyarországra, ugyanis tavaly elővigyázatosságból elvették tőle az útlevelét az ellene folyó eljárások miatt.

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt, mert miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

forrás: HVG.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: