Otthon / Friss hírek / Somogyi kastélyok az összeomlás szélén

Somogyi kastélyok az összeomlás szélén

 

Ebben az írásban  a legszerencsétlenebb sorsú épületekre koncentrálok, amelyek egyre elkeserítőbb állapotban vannak. Közülük egy tucatot választottam ki, melyeknek háború utáni története tükrözi a kaotikus, átláthatatlan, megoldhatatlannak tűnő folyamatokat.

Az elmúlt másfél évtized történetéről, a jelenlegi tulajdonviszonyokról a legritkább esetben találunk hivatalos forrásból származó adatokat az interneten. Így aztán innen-onnan összeszedett információmorzsákból, illetve a helyiekkel folytatott beszélgetésekből igyekeztem rekonstruálni a sztorikat.  Ezek hitelességét természetesen nem tudom százszázalékos biztonsággal garantálni, mégis jól reprezentálják a kastélyok elkeserítő, kilátástalannak tűnő helyzetét.

Mióta megszűnt a szakiskola, pusztul az épület

Ádánd Csapody-kastélyának utolsó nemesi tulajdonosa, az osztrák Satzger család a II. világháború alatt külföldre menekült. Üresen maradt kastélyukat napok alatt kifosztották, értékes berendezését széthordták. A háború után a kastélyt és birtokait államosították, majd itt kezdődött meg a mezőgazdasági szakmunkások képzése.

Az ádándi Csapody-kastélyt annak idején pár nap alatt kifosztottákFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Az ősfás kastélypark helyén ekkor mezőgazdasági gépállomás és szocialista stílusú barakkházak épültek. 2007-ben megszűnt a Csapody-kastélyban működő Mezőgazdasági Szakiskola, és a kastély azóta üresen áll. Önkormányzati tulajdonban van, nem akadt még gazdája, állapota folyamatosan romlik. Egyetlen hasznosítási javaslatot találtam a neten: 2011-ben az Országos Roma Önkormányzat mezőgazdasági képzésnek is helyet adó oktatási központot akart itt kialakítani. Hogy miért nem került rá sor, nem lehet tudni.

Volt már benne minden, most üres

A nágocsi Zichy-kastélyban értékes könyvtár is volt, amely 1945 után eltűnt. Az épület volt iskola, tsz-iroda, orvosi rendelő, gyermekotthon. Az utolsó fellelhető információ szerint a felújításért Zichy László, a Nágocsi Zichy Kastély Kft. ügyvezetője felelős, aki hotelt, étteremet és múzeumot álmodott az épületbe.

Hotelt, éttermet és múzeumot álmodtak a nágocsi Zichy-kastélybaFORRÁS:KISGYÖRGY ÉVA

Bár történt valami minimális felújítási munka, a kastély jelenleg üresen áll, állapota meglehetősen lehangoló. Nehéz elhinni, de két éve itt még konferenciát tartottak.

Eltűnt a vállalkozó

A lengyeltóti Zichy-kastélyt nem volt egyszerű megközelíteni. Amikor először jártam arra, két mérgesen csaholó kutya nézett velem farkasszemet a kerítés túloldaláról. Annyit tudtam az épületről, hogy a második világháború után a marcali kórház pszichiátriai rendelőjeként működött, majd 2007-ben eladták a hozzá tartozó ősparkkal együtt.

Az elvadult kert mögött alig látszott valami az épületből. Két hatalmas tábla hirdette az autóbehajtó mellett, hogy itt borászat és pezsgőpincészet létesül 400-400 milliós európai uniós támogatásból. Másnap már szerencsével jártam, találkoztam ugyanis a portással, aki beengedett a kertbe, hogy megnézzem az elkeserítő állapotban lévő kastélyt.

A lengyeltóti Zichy-kastélyt megvette egy vállalkozó, majd eltűntFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Megtudtam tőle, hogy a kastély sokáig amolyan elfekvő volt, hét éve azonban olyan rossz állapotba került, hogy a betegeket átvitték Marcaliba. Állítólag egy offshore céges vállalkozó vette meg a kastélyt, majd eltűnt. Hogy hozzájutott-e a 800 millió forinthoz, az rejtély, de a találgatások szerint igen.

Hét éve egyetlen kapavágás sem történt, a kastély omladozik, a kert totál elvadult. Találtam egy 2010-es HVG-cikket a tulajdonos cégről. A felszámoló fizeti az őrt, az önkormányzat meg tanácstalan, mit kezdjen az épülettel. A honlapjuk információi nem túl frissek, ott még mindig kórházként szerepel az épület.

A falusiak nem merészkednek a közelébe

Kercseliget Maár-kastélyát alig láttam az útról, a sűrű növényzet mögött csak azt tudtam kivenni, hogy igen romos állapotban van. A rendszerváltás után kultúrház, mozi volt itt, de néhány teremben óvoda, tsz-iroda, hentesbolt és még ki tudja, mi minden működött, amire épp szüksége volt a falunak.

Aztán jött a privatizáció, azóta egymást váltják a tulajdonosok. Volt, amelyik lendített egy kicsit az egyre romosabb épületen, például az egyik megcsinálta a tetőt, a másik meg az ereszcsatornát, de alapvetően egyik sem foglalkozott túl sokat a kastéllyal, amely egyre inkább pusztul.

A kercseligeti Maár-kastély siralmas állapotban vanFORRÁS:KISGYÖRGY ÉVA

Megkérdeztem a közelben egy hölgyet, hogy tudnám közelebbről, esetleg belülről is megnézni a kastélyt. Mint kiderült, nem lehetetlen bejutni a parkba, sőt az épület tárva-nyitva áll, de akkora dzsumbuj van, hogy ő nem mer átjönni, fél a kígyóktól. Szerencsémre ekkora előkerült a férje is, aki vállalta, hogy átkísér az elhagyatott házba. Mindenesetre a szandált magas szárú tornacipőre cseréltem, és a sortra hosszúnadrágot húztam (egy kastélyvadász csomagtartójából sosem hiányoznak a pótruhák).

Kígyó persze nem volt, csalán viszont annál több, úgyhogy nem volt felesleges az óvatosság. Kísérőm megmutatta, hol volt az étellift, hol állt régen a színpad, sőt a pincébe is lemerészkedtünk. Régen állítólag 200 méteres alagút vezetett innen a falu másik kastélyához, amely szintén áll még, ráadásul jó állapotban. Viszont mivel magántulajdonban van, nem látogatható.

A rendőrség lepusztította az épületet, aztán eltűnt

Bárdudvarnok őrizetlen Goszthony-kastélyát csak az nem tudja megnézni, aki nem tud átlépni egy combközépig érő kerítésen. Láthatóan mások is belógtak előttem, mert a kastélyban nyilvánvaló volt a rongálás. Csoda, hogy a régi kandallót még nem szedték szét, de hogy ne maradjon épen, legalább festékkel elcsúfították.

Bárdudvarnokon a Goszthony-kastélyban talán csak a kandalló maradt épenFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Lovas rendőröket képeztek

Somogysárd Somssich-kastélya a 18. század közepén épült barokk stílusban. A háború után, 1953-tól méntelep működött itt, a falubeliek elmondása szerint akkoriban nagyon vigyáztak a kastélyra és a körülötte levő gazdasági épületekre. Mind a méntelep, mind a kastély 1993-ban a belügyminisztérium tulajdonába került, itt képezték a lovas rendőröket egészen 2007-ig.

Ebben az időszakban a kastély állapota siralmassá vált, a lovak pedig egyszer csak eltűntek. A falubeliek csak találgatni tudnak, mi lett a sorsuk. A rendőrség visszaadta a kastélyt a helyi önkormányzatnak, mondván, nem tudja tovább finanszírozni az évi 150-200 milliós veszteséget. Azóta a kastély szigorúan védett, nem látogatható.

A somogysárdi Somssich-kastélyban lovas rendőröket képeztek 2007-igFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Amikor ott jártam, épp a tető szigetelésén dolgoztak. Igyekeznek menteni, ami menthető, és folyamatosan pályáznak, hogy minél szebben fel tudják újítani az épületet. A parkban már sokat haladtak a munkálatokkal, az elburjánzott növényzetet sikerült kiirtani, ismét láthatók a pompás ősfák. A helyiek minden erejükkel azon vannak, hogy megmentsék a kastélyt, amely a rendőrök megjelenése előtt munkahelyet és büszkeséget jelentett nekik.

A látványtervek elkészültek, a munka megrekedt

Mike romos Somssich-kastélyának nem tudtam a közelébe menni, a felirat szerint ugyanis kutyával őrzik a területet. Láthatóan valaki kísérletet tett a beázás megelőzésére, de a tetőn a fólia már szanaszét szakadt. Egy falubeli úgy tudja, a háború után tsz-irodák voltak itt, majd 1999 óta belga tulajdonosa van a kastélynak.

Mike Somssich-kastélyára is ráférne a renoválásFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Ezt az infót egy internetes cikk is alátámasztotta. A belga tulajdonos és a holland befektetési csoport nagyszabású vadász-, öko- és lovasturista-paradicsomot tervezett ide, a látványtervek el is készültek, de a munka megrekedt.

Régebben még őrizték

Lad romos, de még így is csodaszép Hoyos-kastélya egykor iskola volt. A privatizáció során megvásárolta egy vállalkozó, aki a vételár fejében új iskolát építtetett a falunak. Úgy tűnt, ezután csődbe ment, legalábbis a kastély felújítása már elmaradt. A falubeliek úgy tudják, árulja a kastélyt, de ahogy romlik az állapota, egyre esélytelenebb vevőt találni rá. Régen legalább őrizték, most már hagyják veszni.

A ladi Hoyos-kastély ma már őrizetlenül állFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Combközépig állt a gaz

Csertő Festetics-kastélyánál szépen indult a történet. Az út mellett újnak tűnő tábla mutatott a tóparton fekvő kastélyszálló felé. Az út azonban rozsdás kerítésbe torkollott, úgyhogy azt megkerülve, az elvadult kerten átvágva sikerült megközelítenem a kastélyt. Hamar nyilvánvaló lett, hogy itt már jó ideje nem járt senki, a növényzet szinte visszahódította a területet.

Kitört ablakokon kúszott be a vadborostyán, és combközépig ért a gaz. A park közepén álló kis kápolna még üzemel, legalábbis délben harangszó csendült fel a toronyból. Az interneten azt az információt találtam, hogy a klasszicista Festetics-kastély a háború után iskola, postásüdülő, majd 1996-ig gyermekotthon volt. Azt nem sikerült kideríteni, ki és mikor épített itt szállodát, és az mikor és miért zárt be.

A csertői Festetics-kastélyt benőtte a gazFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Mindenképp magyar tulajdonost szeretnének 

Kéthely Hunyady-kastélyánál egy morózus munkást és egy valamivel barátságosabb hölgyet találtam. Kis kuncsorgás után a hölgy beengedett a kertbe néhány fotót készíteni, bár a munkás meglehetősen mérgesen közölte, hogy „majd estére fent lesznek a fotók az interneten”.

A barokk stílusban épült kastély értelmi fogyatékosok szociális otthona volt. Az épület folyamatosan romló állaga miatt a betegeket úgy másfél évtizede átköltöztették más házakba. A kastély fővárosi tulajdon, egy budapesti ingatlankezelő cég biztosítja az állagmegóvást, bár ahogy elnéztem, csak a legszükségesebb munkákat végzik el.

Kéthely Hunyady-kastélyával egy kardiológus szemezget évek ótaFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

A hölgy azt is elmondta, hogy a régi parketták egy része még megvan, de szerinte már használhatatlanok. A lépcső szép korlátait rég elvitték, mint ahogy minden más mozdítható tárgyat. A kastélynak mindenképp magyar tulajdonost szeretnének, hogy ne idegenek kezére játsszák az értékeket. Ez az érvelés kicsit gyengének tűnt az omladozó, félig kiégett tetejű kastély árnyékában. A reménysugár egy magyar kardiológus lehet, aki évek óta szemezget a kastéllyal, csak egy partnerre vár, mert egyedül nem mer belevágni a vállalkozásba.

Nem bírta elnézni a park pusztulását

Somogytarnóca kastélya volt talán az összes közül a leginkább szívbe markoló élmény. A romjaiban is csodálatos Széchenyi-kastély előtt egy idős úr üldögélt a kertben, egyik cigarettát a másik után szívta, és bámulta az omladozó épületet. Megszólítottam, mit tud a kastély történetéről, ki a tulajdonos, mik a tervek vele.

Somogytarnóca Széchenyi-kastélya szívbe markoló látványFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

A kastély a Széchenyi családé volt, mesélte, a háború után pedig szokás szerint államosították. Jó pár éve egyik tulajdonos váltja a másikat, de egyik sem foglalkozik a kastéllyal, maximum annyit tesznek meg, hogy lekaszáltatják a füvet a parkban. Még arra is idegeneket hoznak, panaszolta, akik négyzetméterenként hét forintot kérnek, pedig mi itt a faluban ötért megcsinálnánk, csak lenne munka.

Hasznosítási tervekről nem hallott, csak keserűen legyintett: “Biztos pénzmosásnak vették meg.” Körbevezetett az épületben, tudta, hova szabad lépni, és hova nem, ami hasznos volt, mert sok helyen beomlott már a födém. Aztán sétáltunk egyet a kertben, ahol minden egyes fának tudta a történetét.

Az egykori erdész szomorúan nézi a pusztulástFORRÁS: KISGYÖRGY ÉVA

Régen ő is itt dolgozott erdészként, sőt a fiatal vállalkozók érkezése után továbbra is karbantartotta a parkot. Ágakat nyesett, fákat ültetett, sövényt nyírt. Nem fizetett neki senki egy fillért sem, de nem bírta elnézni a park pusztulását. Pár éve már nem bírja a munkát, úgyhogy csak kijár ide, és szomorúan nézi, ahogy évtizedek munkája tönkremegy.

 

forrás: origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Előbb-utóbb Orbán lesz a soros!

A Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor és propagandagépezete újra gőzerővel harsogja kedvenc kreált ellenségének nevét.  A sorosozás olyankor szokott …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: