Otthon / Egészségügy / MÁR EGY ENERGIAITAL IS KÁROS AZ EREIDNEK

MÁR EGY ENERGIAITAL IS KÁROS AZ EREIDNEK

A koffeinből, taurinból és más gyógynövény-kiegészítőkből álló energiaitalok a hozzáadott nagy mennyiségű cukorral ártalmasak lehetnek az erekre.

Az energiaitalok nem csak a fiatalok körében népszerűek, élénkítő hatásuk miatt sokan fogyasztják sportoláskor, tanuláshoz, fáradtság ellen, sőt a munkában is. Egy új tanulmány azonban megállapította, hogy már egy energiaital is jelentősen megterheli az ereket, még akkor is, ha egyébként egészséges emberek fogyasztják – írja a Study Finds. A kutatók úgy vélik, hogy  a jellemzően koffeinből, taurinból és más gyógynövény-kiegészítőkből álló energiaitalok, a hozzáadott nagy mennyiségű cukorral, ártalmasak lehetnek az érfalakra.

Már egy energiaital hatása is mérhető

A Texas Egyetem vizsgálatában 44 egészséges orvostanhallgató véredényeinek működését elemezték energiaital-fogyasztás előtt, és 90 perccel az után. Az ultrahangos érvizsgálat során vizsgálták az artériák tágulásának mértékét, mellyel könnyen felmérhető az érrendszer állapota. Az eredmények azt mutatták, hogy az erek átmérője az energiaital-fogyasztást követően olyan jelentősen lecsökkent, ami már jelentősen károsíthatja az érrendszer működését, és az artériák véráramlását.

„Az energiaitalok fogyasztása egyre népszerűbb, ezért fontos, hogy alaposabban tanulmányozzuk ezeknek a hatását azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, és pontosabban meg tudjuk határozni a biztonságos fogyasztás feltételeit – ha létezik ilyen egyáltalán” – írják a szerzők.

Pedig sokaknak ízlik.
Pedig sokaknak ízlik.Fotó: Shutterstock

2014-ben egyébként az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki arra vonatkozólag, hogy az energiaitalok mértéktelen fogyasztása egészségkárosító hatású lehet, egy korábbi tanulmány pedig megállapította, hogy veseelégtelenséget, megnövekedett vérnyomást és mentális problémákat is okozhatnak.

Könnyű túladagolni

Egyetlen kortytól máris jobban érezzük magunkat, hiszen amikor a cukormolekulák az ízlelőbimbókkal érintkeznek, egy nagy adag dopamin (“boldogsághormon”) szabadul fel az agyban.

És mivel egy doboz energiaital (250 ml) akár 14 teáskanál cukrot is tartalmazhat, nem csoda, hogy olyan könnyen rákap az ember az ízére és sokszor mértéktelenül vedeli azt.

Ezek a legcukrosabb élelmiszereink

EZEK A LEGCUKROSABB ÉLELMISZEREINK

A sóhoz hasonlóan a cukor is rengeteg rejtett formában van jelen az élelmiszerekben. Ott is, ahol nem is gondolná.

Tovább »

A túladagolás első tünetei

A bevitt koffein hatására jókora adrenalin is felszabadul a szervezetben, aminek köszönhetően tíz percen belül felgyorsul a szívritmus és megemelkedik a vérnyomás. De hogy mennyi koffeinről is van szó? Adagonként 242 mg-ról. Ugyanilyen mennyiségű fekete kávé 95-165 mg koffeint tartalmaz, míg a fekete teában ehhez képest 25-38 mg, a kólában pedig 34 mg koffein van. De az energiaitalok ezen kívül még egy Dél-Amerikában honos növényből, a guaranából származó kivonatot is tartalmaz, amit azért fontos tudni, mert a guarana magjában kétszer annyi koffein található, mint a kávébabban.

forrás: divany.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mészáros Lőrinc cége újabb gigaprojektet nyert el

A Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. végezheti el az Apátfalva- Mezőhegyesi Öntözőrendszer …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: