Otthon / Friss hírek / AZ INDEX DOKUMENTUMMAL BIZONYÍTJA, HOGY PÉNZ HELYETT SZABADIDŐVEL VÁLTJÁK MEG A RENDŐRÖK TÚLÓRÁJÁT

AZ INDEX DOKUMENTUMMAL BIZONYÍTJA, HOGY PÉNZ HELYETT SZABADIDŐVEL VÁLTJÁK MEG A RENDŐRÖK TÚLÓRÁJÁT

Egy rendőr ezredes Farkas József Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dandártábornoknak címzett levelét szerezte meg az Index. Az írásban a tiszt felhívja a figyelmet, hogy

az állományilletékes parancsnokok mennyire igyekeztek betartani a pénzbeli megváltásra jelölt túlórák elrendelésére vonatkozó szabályt, illetve mennyire próbálták elkerülni az ilyen elrendeléseket.

A vonatkozó törvény értelmében a rendőrök maguk dönthetik el, a túlórát pénzben vagy szabadidőben kívánják megváltani.

A levélben olvasható kimutatás szerint a megyei rendőrkapitányságokon összesen 37 842 órát számoltak el túlóraként, de ebből mindössze 2811 órát fizettek ki pénzben, a többi több mint 35 ezer órát szabadidővel váltottak meg. Hasonló a helyzet a megyei határőrségnél: a 11 835 órányi plusz munkából 889 óra lett pénzben megváltva, a többi csaknem 11 ezer órát szabadidőként „csúsztatták le”.

Ebből logikusan következik, hogy a rendőri vezetők afelé terelték a beosztottakat, hogy pénz helyett szabadidőt kérjenek, vagyis a „mezei zsarunak” nemigen volt lehetősége választani. A számok, illetve az arányok magukért beszélnek, sőt a „lényeges mennyiségbeli különbségekre” maga a jelentést író rendőr ezredes is felhívja a figyyelmet.

A rendőrök túlórapénze hónapok óta a közvélemény homlokterében van. Különösen azóta, hogy felmerült, 2019. január 1-jével megszűnne ez a fajta juttatás. Lapunknak már januárban arról beszélt egy neve elhallgatását kérő volt nyomozó, hogy a rendőri vezetők „játszanak” a túlórákkal, hogy abból minél kevesebbet kelljen kifizetni. A nekünk nyilatkozó szakember azt mondta, a többség pénzben kérte a túlórák megváltását, így ezzel az összeggel növekedett a fizetésük, sőt az

sokak családi kasszájába bele volt kalkulálva.

A nyáron a Lemil had- és rendvédelmi blog is megszólaltatott rendőröket, akik hasonló tapasztalatokról számoltak be. Az egyik nyilatkozó például ezt mondta:

Nem titok, hogy a felszerelésnél az egyik mézesmadzag a bőséges, fizetett túlóra volt, a toborzók még egy-két éve is ezzel hülyítették az érdeklődőket. Nekem például négy évvel ezelőtt konkrétan azt mondták, hogy ne riasszon vissza az alacsony alapilletmény, a fizetett túlórákkal 30-40 százalékot nyugodtan rászámíthatok.

A túlórapénzek elvételét Papp Károly korábbi országos rendőrfőkapitány szerette volna megakadályozni. Az Index májusban számolt be róla, hogy a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett dokumentumot május 9-én szignózta Papp, aki néhány nappal később távozott a testülettől. A volt országos rendőrfőkapitány előterjesztését az Index szerint maga Orbán Viktor söpörte le az asztalról.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: