Otthon / Friss hírek / Meghalt Asha, a budapesti állatkert elefántja

Meghalt Asha, a budapesti állatkert elefántja

Csaknem hatéves korában elpusztult a budapesti állatkert egyik nőstény elefántja, Asha.

Az állatkert szombati közleménye szerint Ashának csütörtökre változott meg a viselkedése: bágyadt lett, nehezen mozgott, kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödémája lett.

“A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, úgy is mondhatnánk, rettegettnek számító betegség” – írja az állatkert.

Asha 2013. február 14-én született, két felnőtt elefánt, Angele és Assam, első borjaként a fővárosi állatkertben, így több mint fél évszázadnyi szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. Bár nehezen találta meg anyja emlőit, később rendesen fejlődött, egyéves korára súlya már az öt mázsát is meghaladta.

“Állatorvosaink a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól. Ám minden erőfeszítésünk dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét” – közölte az állatkert.

Asha 2013-as születése után az Index is forgatott a budapesti állatkertben:

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: