Otthon / Friss hírek / Terrorizmus finanszírozása miatt indult per egy házaspár ellen Szegeden
Syrian Kurds carry belongings as they cross the border between Syria and Turkey near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, on September 20, 2014. Tens of thousands of Syrian Kurds flooded into Turkey on Saturday, fleeing an onslaught by the jihadist Islamic State group that prompted an appeal for international intervention. AFP PHOTO/BULENT KILIC

Terrorizmus finanszírozása miatt indult per egy házaspár ellen Szegeden

Új életet akart kezdeni a házaspár, de hiába szöktek meg Szíriából, Magyarországon kell bíróság elé állniuk.

Terrorizmus finanszírozásával vádolnak egy kurd házaspárt, akik ellen ma indult per a Szegedi Törvényszéken.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az EU által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK). Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de harcokban nem vett részt. Ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő PKK-egységeknek társaival együtt, majd 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol logisztikai feladatokat kapott. Ekkor már a PKK szíriai szervezete, az YPG kötelékében szolgált.

Az Iránban született kurd nemzetiségű nőt 2010-ben szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt, a feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítsa volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015-ben elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol menedékjogot kértek. A házaspárt március 7-én vették őrizetbe.

A vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, a férfi vallomást sem tett. A nő elmondta, 15 éves korában rabolták el, folyamatosan fenyegették, közölték vele, ha megszökik, biztos halál vár rá, kilátásba helyezték azt is, hogy megerőszakolják vagy eladják egy idős férfinak. Évekig nem volt lehetősége elmenekülni, csak azután tudott megszökni, hogy összeismerkedett későbbi férjével. Irakban új életet próbáltak kezdeni, de kiderült, hogy a PKK és a YPG kötelékében szolgáltak, így menekülniük kellett. Bíztak abban, hogy az Európai Unióban védelmet kapnak, ahogy más hasonló helyzetben lévő menekülők is.

forrás: hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Előbb-utóbb Orbán lesz a soros!

A Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor és propagandagépezete újra gőzerővel harsogja kedvenc kreált ellenségének nevét.  A sorosozás olyankor szokott …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: