Otthon / Friss hírek / Senki sem fog könnyen hozzájutni a babaváró hitelhez

Senki sem fog könnyen hozzájutni a babaváró hitelhez

Az adminisztratív szabályok akár hetekkel is késleltethetik a babaváró hitel július 1-jei indulását.

A babaváró hitel igényléséhez legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy az igénylés pillanatában rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP – Országos Egészségbiztosítási Pénztár) tájékoztatása szerint nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum a Bank360-ra hivatkozva.

A NEAK honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg: „A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy a médiában megjelent tájékoztatásokkal ellentétben a babaváró hitelhez szükséges jogviszony igazolást nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki.” A tájékoztatás szerint Budapesten a 13. kerületben a Teve utca 1., valamint a 11. kerületben a Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban állítják ki a babaváró hitelhez szükséges igazolást. Szintén lehet bármely kormányhivatalban igényelni, de az további egy nappal hosszabbítja meg az eljárást, mivel a kormányhivataloknak továbbítaniuk kell az igénylést a járási hivatalok felé. Az igazolás kizárólag július 1. után igényelhető, kiállítása a postázási időt nem számolva maximum 8 napot vesz igénybe. Előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség.

A Bank360 megkeresésére már több bank jelezte, hogy nem fogják befogadni az ügyfelek igénylését a TB jogviszony igazolás nélkül még akkor sem, ha egyébként minden más babaváróhitel-feltételnek megfelelnek, mivel az igazolás nélkül nem tudják garantálni a rendeletben rögzített 10 napos elbírálási határidőt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július első hetében az ügyfelek nem fognak tudni babaváróhitel-igénylést leadni.

forrás: HVG

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: