Otthon / Barcsi hírek / ÉVEK ÓTA TB NÉLKÜL AZ ANGLIÁBÓL HAZATÉRT KISFIÚ

ÉVEK ÓTA TB NÉLKÜL AZ ANGLIÁBÓL HAZATÉRT KISFIÚ

Elképesztő történettel kereste meg portálunkat a Vízváron élő Halászné Horváth Rita. Még április 17-én fordult a térség ellenzéki országgyűlési képviselőjéhez, Ander Balázshoz évek óta húzódó problémájával, amikor a jobbikos képviselő aláírásgyűjtéssel egybekötött köztéri fogadóórát tartott a település kisboltja előtt.

Halászné Horváth Rita elkeseredett küzdelmet folytat a hivatali bürokrácia útvesztőivel kisfia érdekében. Legkisebb gyermeke – magyar állampolgárságú párjától – 2013 július 10-én született az angliai Croydonban. A család 2016 nyarán hazatelepedett Magyarországra, s rémálmaikban sem gondolták volna, hogy a hatóságok ilyen érzéketlenül fognak ügyükhöz viszonyulni.

Ha voltak is illúzióik a visszaköltözéssel kapcsolatban, azok mára semmivé foszlottak – mondta el az anyuka. Esetük arra bizonyíték, hogy hiába állítja (hazudja) a kormány, hogy tárt karokkal várja a hazatelepülőket, a valóság ennél sokkal ridegebb. Az hagyján, hogy a családfő azóta ismét külföldön kénytelen munkát vállani, hogy el tudja tartani gyermekeit, az viszont már megmagyarázhatatlan, hogy a kisgyereknek immáron három esztendeje nincsen TB-je.

Halászné Horváth Rita első sorban nem is az évek alatt számára a gyermeke után járó, de nem folyósított, mostanra tetemes summát kitevő összeg kiesését fájlalja. Minden nap azzal a nyomasztó félelemmel kel és fekszik, hogy mi történik akkor, ha kisfia ne adja Isten, de súlyosan megbetegedne vagy baleset érné. Hogyan gondoskodnának akkor TB híján a kisgyermek ellátásáról? – teszi fel a gyomorszorító kérdést nap mint nap.

Aggodalmait eddig egyedül csak a dél-somogyi ellenzéki honatya hallgatta meg.

Ígéretéhez híven írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy végre megoldódjon az évek óta húzódó ügy.

Ander arra is kíváncsi volt, hogy mennyi 18 év alatti, külföldről hazatelepedő gyermek és fiatalkorú TB-ügye van folyamatban, s átlagosan mennyi idő telik el a kérvényük benyújtásától annak megnyugtató rendezéséig. Megdöbbentő, de ilyen statisztikával a minisztérium nem rendelkezik! Márpedig gondos odafigyelés, a hatóságok segítő szándéka nélkül kevés lesz a Túró Rudi ahhoz, hogy hazacsábítsák a „kalandvágyból” külföldre vándorolt magyarokat…

Ander Balázs telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a történettel kapcsolatban egy alkalommal keresték Rétvári Bence államtitkárságáról, és segítséget ígértek, de legutóbbi információi szerint sem történt érdemi előrelépés. Halászné Horváth Rita szintén arról informált bennünket, hogy a helyzet sajnos változatlan. Noha őt is keresték a minisztériumból, s az ottani hivatalnokoknak is elmondta kálváriájuk történetét, megoldás azóta sem született. Így kisfia még mindig TB nélkül van. Az anyuka teljesen elkeseredett, úgy érzi, hogy egy egyszerű állampolgár a panaszaival nem sok jóra számíthat a bürokrácia labirintusaiban. Talán már csak a nyilvánosság maradt, ami felhívhatja a közvélemény figyelmét az elfogadhatatlan esetre.

B. Cs.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sávoly továbbra is azt szeretné, ha náluk épülne meg a MotoGP-pálya

Steinmetz Ádám, a Jobbik sportpolitikusa szerint üdvös az a szándék, hogy Magyarország 2-3 éven belül …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: