Otthon / Friss hírek / Tudta-e, hogy…

Tudta-e, hogy…

  • A házinyulat az első európai telepesek hozták be Ausztráliába 1788-ban. A kedves rágcsálók, természetes ellenségük nem révén, pár évtized alatt olyannyira elszaporodtak, hogy gyakorlatilag lelegelték a távoli földrész növényvilágát.
  • A waterlooi csatában elesett katonák csontjait ledarálták és műtrágyaként használták fel.

  • Erzsébet, Ausztria császárnéja halála napján szorosra kötött fűzőt viselt, így amikor gyilkosa, Luigi Lucheni 1898-ban egy élesre hegyezett reszelővel szíven szúrta, a halálos seb percekig észrevétlen maradt.
  • Az amerikai polgárháborúban részt vevő katonák közel negyede esett fogságba a konfliktus alatt. Sokan többször is megadták magukat az ellenfelüknek.
  • A britek, hogy elősegítsék bombázóik sűrű ködben történő biztonságos fel- és leszállását, egy merőben szokatlan rendszert helyeztek működésbe a második világháborúban. A kifutópályák mentén felszerelt csővezetékekre méterenként szórófejeket szereltek és a hálózatban keringő kerozint begyújtották. A „lángoló pályák”, így sűrű ködben, akár száz kilométeres távolságból is, láthatóvá váltak.
  • Az ókori Rómában művészetnek tartották a szakácsmesterséget, a szakácsok pedig megpróbáltak megfelelni a magas elvárásoknak. A konyhában mindenféle műremek készült, így például egy olyan szósszal töltött tál is, amelyben a konyha művészei úgy rendezték el az elkészített halakat, hogy azok olyan hatást keltettek, mintha még mindig vígan élnék életüket a tengerben.
  • Az eddig ismert legkorábbi kötött zoknik a Kr. u. 3-6. századi egyiptomi sírokból származnak.
  • A második kínai-japán háború folyamán (1937-1945) a kínaiak olyan öngyilkos katonákat is bevetettek, akik a testükre aggatott gránátokkal a támadásba lendült japán tankok alá vetették magukat, felrobbantva magukat és a páncélosokat.

forrás: mult-kor

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: