Otthon / Friss hírek / A kormány nem tud mit kezdeni az elszabadult zöldségárakkal, meglepte őket a klímaváltozás

A kormány nem tud mit kezdeni az elszabadult zöldségárakkal, meglepte őket a klímaváltozás

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ugyanis a tárcavezető korábbi vágyálma nem vált valósággá, az idényáras zöldségfélék áremelkedése nem rövidtávon nehezíti az életünket.

Jellemző egyébként, hogy még a 23 százalékos drágulás mellett is úgy tartotta a kormányzat, hogy éves szinten nem lesz jelentős áremelkedés, és nem számítanak a fogyasztói kiadások nagymértékű emelkedésére sem.

A Központi Statisztikai Hivatal által most megjelentetett adatok szerint a szaktárca ezen prognózisa is tévesnek bizonyult, az áremelkedés mértéke többszöröse a nettó keresetek és nyugdíjak növekedésének.

Jakab Péter ezért volt kíváncsi arra, hogy

  • milyen intézkedéseket terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a zöldségek kereslet ne csökkenjen, illetve esetlegesen növekedjék,
  • valamint tervez-e a kormány bármilyen intézkedést annak érdekében, hogy a hazai lakosság számára az egészség megőrzéshez nyilvánvalóan szükséges zöldségfélék mindenkor elérhető áron megvásárolhatók legyenek.

Nagy István ismételten bizonyította, hogy az Orbán-kormány talán egyetlen józan gondolkodású és szakmailag felkészült tárcavezetője.

Elismerte, hogy a tavalyi és idei európai szárazság betett a kontinens zöldségpiacának, a burgonya és más zöldségfélék terméshozama jelentősen csökkent, az árak pont ezért emelkedtek.

Hazánk helyzete is drasztikusan romlik: ahogy azt a miniszter hangsúlyozta,

Magyarországon az éghajlat melegedésével, szárazabbá válásával csökkent a termőterület, és így a termés mennyisége. Ezért importra is szorultunk burgonyából. 

Sajnálatos módon, az Orbán-kormány eddig nem vette komolyan a klímaváltozás kérdését (illetőleg most sem hangsúlyos ez a kérdés, ha a neoliberális gazdaságpolitikájukat nézzük), így Nagy István is csak annyit tudott megígérni, hogy

mostantól 2030-ig(!!!) évente 17 milliárd forintnyi összeget fognak fordítani a termőterület csökkenésének megállítására, valamint a hozam- és a termésmennyiség növelése érdekében.

Hogy ez mennyire kései döntés, és elég lesz-e az évi 17 milliárd, az a jövő zenéje, az azonban már a jelen problémája, hogy a zöldségárak – az eddigi felelőtlen és/vagy nem létező klímapolitikánk miatt – továbbra is emelkedni fognak.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: