Otthon / Friss hírek / Orbán miért nevezte fake news-nak, hogy a veje EU-s támogatásokhoz jutott?

Orbán miért nevezte fake news-nak, hogy a veje EU-s támogatásokhoz jutott?

Orbán Viktor hétfő este a finn miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatót, ahol egy finn újságíró arról kérdezte Antti Rinnét, hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogy lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat. A kérdésre Rinne helyett Orbán válaszolt:

https://coub.com/view/223trl

„Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news.”

Írtunk Havasi Bertalannak, hogy megtudjuk, hogyan értette a miniszterelnök úr, mi nem volt igaz ebben. Vajon arra gondolt, hogy nem Tiborcz István nyerte az EU-s pénzt, hanem a cége, vagy esetleg hogy nem is volt EU-s pénz, mert végül is a magyar kormány kifizette?

Az Elios nevű cégről van szó, aminek a 2009-es alapításától éveken Tiborcz István volt az egyik vezető tisztségviselője és egy ideig a résztulajdonosa. Az Elios a 2009-es indulása után néhány év alatt lett többmilliárdos forgalmú vállalat. Nagyrészt annak köszönhették ezt, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főként uniós finanszírozású – projekteket. A Direkt 36 írta meg, hogy különösen jól szerepelt a cég a közvilágítási felújításokra kiírt pályázatokon, amiben szerepet játszott az is, hogy a pályázatok nagy részét olyan feltételekkel írták ki, amelyeknek az Elioson kívül senki vagy csak nagyon kevés cég tudott volna megfelelni.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált a projekt körül, miközben a magyar hatóságok vizsgálódgattak, de érdemben nem piszkálták az ügyet. (Ha Orbán arra gondolt, hogy még nem is volt a veje, az nem stimmel, mert 2013 nyarán házasodott össze Tiborcz István és Orbán Ráhel. Tiborcz 2015-ben szállt ki az Eliosból, amikor az OLAF már vizsgálódott.)

Az egyre kínosabbá váló Elios-ügyet azzal a húzással zárta le a kormány – ahogy az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából derült ki -, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit végül nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzák. Vagyis nem adták le az Elios-os számlákat, így lényegében nem volt EU-s támogatás. 13 milliárdot nem uniós támogatásból, hanem a magyar adófizetők pénzéből fizettek ki. Ezzel pedig megakadályozták, hogy az uniós támogatások felett őrködő OLAF tovább vizsgálódjon az ügyben, nekik a magyar költségvetéshez már nincs közük, az ottani szabálytalanságok már a magyar ügyészségre tartoznak, ahol ugye nem találtak szabálytalanságot.

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszikFotó: Orbán Viktor/Facebook

A finn miniszterelnök egyébként általánosságban annyit mondott: ha valaki nem tartja be a közös szabályokat, szankcióknak kell jönniük.

forrás: 444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: