Otthon / Friss hírek / Az ország, ahol csak úgy hoznak törvényt, ha az emberek jólétét szolgálja
Terraced paddy fields in the Punakha valley with the Mo Chu river flowing alongside

Az ország, ahol csak úgy hoznak törvényt, ha az emberek jólétét szolgálja

A természetvédelem az első a nemzeti értékek sorában.

A Himalája keleti csücskében, India és Tibet között fekszik az aprócska Bhután. Neve annyit tesz:

a mennydörgő sárkány.

Bhután évszázadokon át ellenállt a külső behatásoknak. A nemzet csak az 1970-es években nyitotta meg kapuit a turizmus számára, és úgy döntött, hogy egyedülálló módon közelít a nyugati világhoz, amikor életre hívta a Bruttó Nemzeti Boldogság Index néven ismertté vált kezdeményezését, írja a CNN.

Ne tévesszen meg senkit a név, ez nem csak azt jelenti, hogy az emberek mennyit mosolyognak vagy nevetnek. Ez a fenntartható fejlődés holisztikus megközelítése, amely ugyanakkora súlyt fektet az ember testi-lelki virágzására, mint amennyit a külsőségekre, a jólétre.

Mi itt Bhutánban nagyon egyediek vagyunk, abban is, ami a demokráciát illeti, hisz a nemzeti értékeinket nem helyezzük a saját érdekeink elé

– fejtette ki Dr. Lotay Tshering, Bhután miniszterelnöke, aki 2018 novemberében lépett hivatalba.

Fotó: iStock

Bruttó nemzeti boldogság

Ötévente megmérik a boldogság kilenc kulcsfontosságú területét: pszichológiai jólét, egészség, oktatás, jó kormányzás, ökológia, időfelhasználás, közösségi élet, kultúra és életszínvonal. Eddig két felmérést végeztek, 2010-ben és 2015-ben, egy újabb pedig jövőre várható.

Bhután nem a legboldogabb ország a világon, ezt ők is tudják, a 2019-es nemzetközi boldogságjelentésében 156 ország közül a 95. helyen áll. A nemzet szegénysége és a mezőgazdaságban való nehéz boldogulás az oka ennek elsősorban.

A vidéki lakosság nagy része az önellátó gazdálkodásra támaszkodik, magas hegyvidéki környezetben, amely nagyon érzékeny a klímaváltozásra. A gyakori árvizek és földcsuszamlások akadályozzák a fejlődést, gyenge a városi-vidéki kapcsolat. A televíziót csak 1999-ben vezették be például vidéken.

Bhután mégis abban különbözik a többi országtól, hogy a jövőképük tiszta, egy olyan állam elérése a céljuk, amelyben biztosított a megfelelő gazdasági és egészségi, oktatási háló mindenki számára.

A királyunk csak olyan fejlesztéseket engedélyez, amelyek értéket képviselnek. Ha egy előterjesztés rossz eredményt ér el a bruttó nemzeti boldogság indexen, ha az nem környezetbarát, ha az nem szolgálja a bhutániak jólétét, akkor azt soha nem fogják elfogadni az országban

– tette hozzá Lotay.

Az 50 éves miniszterelnök jó példát mutat, naponta edzi a testét, kerékpározik, hegyet mászik, a lelkét pedig meditációval tartja karban.

Több mint 20 éve praktizál urológusként és sebészként, mióta miniszterelnök, csütörtökönként és szombatonként tölti az idejét a kórházban.

Mivel hagyományos családból származom, mindig azt gondoltam, hogy segítenünk kell másoknak. Eredetileg szerzetesnek készültem, de anyám tanácsára orvos lettem, hisz így is segíthetem a rászorulókat

– mondta Lotay.

Upasana DAHAL / AFP / Europress

Az egészségügy és az oktatás fejlesztésének a területén vannak a legfontosabb teendők a miniszterelnök szerint, aki azért lett politikus, hogy változást érjen el az országban.

Lehet, hogy Bhután egyelőre nem a legboldogabb ország a világon, de fejlődik. Csökken a szegénység, a születéskor várható élettartam pedig 50-ről 70 évre nőtt az elmúlt évtizedekben.

Ökoturisztika

Az ország természeti szépsége és népi kultúrája miatt hatalmas az ökoturizmus, ezért Bhután személyenként napi 250 dolláros ökoturisztikai adót vetett ki, amelyet a látogatók ezrei által okozott környezeti hatások kompenzálására fordít az állam. Ez a kezdeményezés annyira sikeres lett, hogy Bhután jelenleg nemcsak semleges, hanem egyenesen negatív mutatókkal rendelkezik a széndioxid-kibocsátást illetően.

Fotó: Pixabay

Az ország a nemzeti parkokban és egyéb vadon lévő területeken is védelmezi az őshonos, vadon élő állatfajokat, a műanyag zacskókat 1999 óta betiltották, a dohányáruk pedig 2005 óta vannak tiltólistán náluk, így Bhután lett a világ első dohányzásmentes országa. A bhutáni alkotmány előírja, hogy az ország legalább 60 százalékán meg kell maradnia az erdőtakarónak, jelenleg ez a szám 70 százalék

A gazdasági növekedés szükségessége ellenére is biztos abban a miniszterelnök, hogy ezek a prioritások nem változnak a bhutáni nép számára, hisz a jövő nemzedéke számára is élhető, boldog országot akarnak teremteni.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: