Otthon / Friss hírek / Kevés a termés, drágább lesz a dió

Kevés a termés, drágább lesz a dió

Minőségtől és kiszereléstől függően bruttó 2500-4000 forint között alakul várhatóan a kilónkénti ár.

A dióburok-fúrólégy kártétele miatt jelentősen emelkedik majd a népszerű csemege ára. Kérdés, hogy az import dió megállítja-e a drágulást, írja a Világgazdaság.

Az idei termés 10-15 százalékkal elmarad a tavalyihoz képest egyes termelőkörzetekben, aminek következtében a dió termelői és fogyasztói ára várhatóan hasonló arányban drágul majd

– mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FriutVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A nyers termés várhatón 7-7,5 ezer tonna lesz, a gyümölcsméretek összességében jók, csak a július óta tartó aszály miatt nem kiválóak.

A dióburok-fúrólégy jelenléte a Dunántúlon érezhető a legintenzívebben.

Bár a keleti régiókban még nem érezteti a hatását a kártevő, de fel kell készülni arra, hogy a védekezés komoly termesztéstechnológiai szaktudást, tőkét, valamint gépi-technikai hátteret követel a jövőben mindenütt.

Az osztályozott, héjas dió ára kilogrammonként méretétől függően 2,4-3 euró között mozog, a nettó termelői ára pedig 700-900 forint között van. A tavalyihoz képesti magasabb ár a gyengébb forint árfolyam miatt van, Európában jellemzően nincsenek piaci zavarok a dióexportban és importban.

A dióbél piaca a betakarítás után, novemberben indul meg, de már most megállapítható, hogy a teljes kínálat csökken az egyes dunántúli ültetvényeket ért kártétel következtében. Ez a tavalyi, átlagosan 1500-2000 forint között mozgó nettó termelői árat 10-15 százalékkal emeli, ami a fogyasztói árakra is hasonlóan kihat majd, így a dióbél kereskedelmi ára minőségtől és kiszereléstől függően bruttó 2500-4000 forint között alakul várhatóan.

Kiemelt kép: Pixabay

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: