Otthon / Friss hírek / És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere, és elvileg a Fővárosi Önkormányzatban is ellenzéki lesz a többség – de arra, hogy ez hivatalos legyen, még várni kell, míg jónéhány kerületben végigmegy az utolsó pillanatokban (már már hullámszerűen) elindított jogorvoslati eljárás. 1998 után most először fordult elő, hogy a budapestiek ellenzéki főpolgármestert válasszanak, át is tekintettük, mi az, amit a főváros vezetői megtehetnek, milyen hatáskörük van a kerületeknek, és mi lesz az kormány dolga Budapesten.

De a hatásköröknél is sokkal fontosabb szempont a pénz. E tekintetben pedig a főváros a kormányra van utalva: főleg a tömegközlekedés fejlesztéséhez – sőt, egyáltalán a mostani szint fenntartására – elengedhetetlen az államtól érkező évi több tízmilliárd forint. A kormánynak lehetősége van bedönteni a tömegközlekedést,cserébe a főpolgármester a közgyűlési többséggel elérheti, hogy a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőzzenek. A legvalószínűbb, hogy csatározásokkal tarkított, kényszerű együttműködés lesz a következő években.

131 pontban foglalták össze Karácsony ígéreteit. Mennyi fog ebből megvalósulni?

A vidéki polgármester-választásokon is történtek izgalmas események. A megyei jogú városok közül 13-ban a Fidesz nyert, 10-ben az ellenzék, a kisebb települések többségén egyértelmű a Fidesz fölénye – nem véletlen büszkélkedett Orbán Viktor a megyei listák 19/19-es megnyerésével, bár a megyei közgyűléseknek gyakorlatilag semmi hatalmuk nem maradt mostanra.

Újra elővettük a listát, hol találták ki a legkreatívabb osztogatásokat a kampányban, és összevetettük a végeredményekkel. Úgy tűnik, több helyen a választók köszönték a krumplit, a LED izzót, vagy épp az ajándék sört a polgármesternek, és leszavaztak az ellenzékre. A méhkerekiek sokkal elnézőbbek voltak, ők úgy is újraválasztották a polgármesterüket, hogy tudták róla, pár hét múlva a vádlottak padjára ül költségvetési család vádjával. Igazán irigy lehet rá Izsák expolgármestere, akinek a szavazói nem nézték el, hogy azzal vádolják, EU-pénzből épített magának vadászházat. Körbenéztünk a 10 leggazdagabb és a 10 legszegényebb településen is – a gazdag helyeken a politológusok találnának gyönyörű sztorikat, a lista végén a szociológusok találnak nagyon szomorú történeteket arról, mi történik, ha a szegénység és a helyi politika találkozik.

© Túry Gergely

Szegénységre legalább a leváltott polgármestereknek nem kell panaszkodniuk: milliós végkielégítésekkel távozhatnak sokan, a rekorder valószínűleg Tarlós István lesz 3,88 millió forinttal. Nem mindenki lehetett azonban felhőtlenül boldog a vidéki fideszesek közül sem, Mészáros Lőrinc vagyona a tőzsdei cégek árfolyamesése miatt 11 milliárd forinttal esett vissza a választás utáni órákban. Ő ezt annyival kommentálta: „már nem vagyok politikus”.

Ki a választás igazi győztese?

Miközben a Sky News fizetős hírcsatornát indított, amelynek az az extra szolgáltatása, hogy egyetlen szó sem esik benne a Brexitről, csak megszületett az új megállapodás a britek kilépéséről az EU és a brit kormány között. A zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról, ám a csütörtöki egyezség ellenére egyáltalán nem vehetjük biztosra, hogy mikor is lépnek ki a britek az unióból. Szombaton ugyanis a brit parlament – amelyet azért hívott össze Boris Johnson, hogy jóváhagyja a megállapodást – elfogadott egy törvénymódosítást, amely a gyakorlatban halasztásra kényszeríti a kormányt.

Őszintén: ön mikor érezte utoljára úgy, hogy tudja követni, mi történik Brexit-ügyben?

A hét képe: a Coca-Cola plakátja, amely miatt első fokon 500 ezer forintra bírságolták a céget.

© Túry Gergely

Borkai Zsolt maradt Győr polgármestere, nem is mondott le, csupán a Fideszből lépett ki. Mivel azt nyilatkozta, hogy nem közpénzből finanszírozta a híres horvátországi utazását, elmentünk megnézni a vagyonnyilatkozatát. A városházán azzal fogadtak minket, hogy sajnos a 2017-es és a korábbi vagyonnyilatkozatok már nincsenek meg a hivatalnak, csak a 2018-asat mutatták meg.

© Facebook / Borkai Zsolt

Ebből aztán kiderült, hogy Borkai nevén hét ingatlan van: egy lakóház, egy garázs, két telek valamint három szántó. A polgármesteri fizetése kicsit több, mint egymillió forint, emellett 297 ezres olimpiai életjáradékot kap, és nincs érdekeltsége gazdasági társaságban. A házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőkhöz nem írt be senkit, pedig felesége van.

Végigviszi Borkai az újabb öt évet?

Több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte, végül évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon. Egyre nehezebb körülmények között dolgoznak ugyanis az ortopédcipő-készítők, akik nemcsak az egyre több ellátásra szorulót nem fogják tudni ellátni, de a legtöbbjük már a következő pár hónapot sem tudja finanszírozni.

Az elmúlt 10 évben több mint 68 százalékkal emelkedtek a kormány gyógyászati segédeszközökre fordított forrásai, azonban nem számolnak az egyre elöregedő társadalommal. A korábbi cipőnagyhatalomnak számító Magyarország szakembereinek a privatizáció elindulásával és a cipőgyárak megszűnésével legfőképpen az ortopédcipő-készítés nyújtott megélhetést, illetve szakmában maradást. Mára a legtöbb cégvezető és alkalmazott is nyugdíjas korú, márpedig egy jó szakember kiképzése 10 évet is igénybe vehet.

Mi a teendő?

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Mindhárman úgy vélik: a szegénység csökkentésében az emberi tényezőnek döntő szerepe lehet. Ez magyarázza szerintük például azt, hogy a hagyományos társadalmak Ázsiában vagy Afrikában jelentős csoportok, így a nők, a vallási, nemzeti kisebbségek előrejutását akadályozzák.

Duflo és Banerjee a mikrogazdasági folyamatokat kutatták, vagyis azt, hogy családok, kisebb közösségek miként próbálnak kiutat találni a szegénységből. Kremer a humán tőke hozzáadott értékét vizsgálja a modernizációhoz. A kilencvenes évek közepén a Kenyában végzett kísérleteivel mutatta meg, hogyan lehetséges egy sor külön intézkedéssel javítani az iskolások eredményeit.

Van kiút a szegénységből tömegeknek?

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, nem sértené-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat a magyar kormány, ha támogatná a Samsung gödi beruházását. A beruházás nagyjából 390 milliárd forintba kerül. Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt, ennek mértékét azonban még nem közölték a projekt bejelentésekor, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos azt nyilatkozta: a bizottság gondosan meg fogja vizsgálni, hogy a Magyarország által tervezett támogatás valóban szükséges-e a Samsung SDI gödi beruházásához, a támogatás a szükséges minimumra korlátozódik-e, és nem torzítja-e a versenyt vagy nem sérti-e az EU-n belüli kohéziót.

Mire fog jutni a vizsgálat?

 

forrás: Hvg

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: