Otthon / Friss hírek / 400 milliós hiányt hagyott maga után a fideszes városvezetés Dunaújvárosban, mégis ők játsszák a mártírt

400 milliós hiányt hagyott maga után a fideszes városvezetés Dunaújvárosban, mégis ők játsszák a mártírt

Október 29-én hivatalosan is megalakult Dunaújváros új közgyűlése. Az testületben az október 13-án minden egyéni körzetben és a polgármesteri pozícióban is győztes ellenzéki Rajta Újváros Egyesület 10 plusz 1, míg a kompenzációs listáról mandátumokhoz jutott Fidesz-KDNP 4 képviselője foglal helyet.

A borongós, esős nap ellenére zsúfolásig megtelt a városháza tanácsterme, ahol az ünnepélyes alakulóülésen Pintér Tamás külön beszédben köszönte meg a választóknak, hogy bizalmat szavaztak a Rajta Újváros Egyesület képviselőinek, ígérete szerint erre igyekeznek is rászolgálni, illetve érzik a felelősségük súlyát is.

Az ülés a Himnusz eléneklésével vette kezdetét
Az ülés a Himnusz eléneklésével vette kezdetét

Az újdonsült városvezető kifejtette, hogy ő és képviselőtársai az “észszerű gazdálkodás hívei”, egyik legfőbb céljuk pedig az, hogy a városlakók igényeit figyelembe vevő fejlesztéseket hajtsanak végre a településen.

“Rendkívül komoly feladattal nézünk szembe, ugyanis az első vizsgálatok szerint közel 400 millió forintos hiánnyal vesszük át a várost”

– közölte a sokkoló tényt a polgármester, miközben a várost az elmúlt 9 évben vezető Cserna Gábor – immár csupán képviselői minőségében – hol gunyorosan vigyorgott, hol grimaszolva fészkelődött a székében. Ő láthatóan nem érezte a felelősség már emlegetett súlyát.

A polgármesteri eskütétel
A polgármesteri eskütétel

Pintér hangsúlyozta:

haladéktalanul nekilátnak, hogy rendbe hozzák a Fidesz regnálása alatt botrányos körülmények között kiépített, illetve élet- és balesetveszélyes közvilágítást.

Hozzátette: bár a mostaninál több parkolóhelyet szeretnének létesíteni a városban, ezzel párhuzamosan megőriznék és növelnék a zöldterületek számát, faültetésekkel, a közterületek tisztán tartásával, a kerékpáros közlekedés fejlesztésével, a károsanyag-kibocsájtás és a légszennyezettség csökkentésével tennék “gyermekeink, unokáink számára is élhetővé” Dunaújvárost.

“Részemről ez nem egy jól hangzó kommunikációs panel, a globális klímaváltozás káros hatásaival nekünk is szembe kell néznünk, és változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon, oda kell figyelnünk a környezetünkre”

– húzta alá megyei jogú város első embere, aki hozzátette: a település szociális hálóján is erősíteni fognak, minden korosztály támogatásán, kiváltképp a fiatalokén, amit szerinte eddig méltatlanul elhanyagolt a korábbi vezetés.

Pintér Tamás
Pintér Tamás

Pintér a sport helyzetére is külön kitért, mint fogalmazott: véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy az ilyen jellegű források csak néhány kivételezett ember meggazdagodását szolgálják, és innentől az arra érdemes klubokat segíti majd a város.

“Nem titkolt vágyam, hogy Dunaújváros újra a sport fővárosa legyen, hiszen tehetséges sportolóink vannak, és hiszem, hogy bölcs és tisztességes gazdálkodással visszaszerezhetjük régi dicsőségüket”

– fogalmazott Pintér Tamás. Hozzátette: a kultúra megbecsülése is ugyanilyen fontos, és úgy látja, tarthatatlan az a gyakorlat, hogy politikai alapon kezeljenek mostohagyermekként civil szervezeteket, ehelyett a tudást és a teljesítményt szeretnék elismerni.

Az új képviselők a városi médiára jellemző egyoldalú tájékoztatást is szeretnék megszüntetni, mert a dunaújvárosiak pénzén szerintük nem pártlapot vagy párttévét kell üzemeltetni, hanem a lakosságot érintő valódi híreknek és a naprakész tudósításoknak kell teret engedni.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy

a Fidesz képviselői nem kívánnak bizottsági tisztségeket betölteni, és ezzel segíteni az önkormányzat szakmai munkáját.
Pintér Tamás
Pintér Tamás

 

“De én ezúton is szeretném önöket tisztelettel kérni, gondolják át a döntésüket, ne hagyják cserben az önöknek bizalmat szavazó állampolgárokat, ne fordítsanak hátat a város lakosainak. Kapjon végre teret Dunaújvárosban is a szakmai munka, és a politikai pártok közötti együttműködés”

– intézte szavait a folyamatosan fészkelődő, láthatóan feszélyezett és ideges Cserna Gábor és párttársai felé Pintér Tamás, azt kérve, hogy Dunaújváros fejlődése érdekében mindenki tegye félre politikai előítéleteit és nézetkülönbségeit.

A polgármester beszédét követő a képviselő-testület elfogadta a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, ennek kapcsán a narancsos politikusok tüntető módon nem szavaztak.

Az ezt követő rövid szünet alatt a három kormánypárti képviselő – a polgármesteri hivatalból az önkormányzati választást követően eltűnt három merevlemezt visszaszolgáltatni továbbra sem hajlandó Szepesi Attila volt alpolgármester nem vett részt az ülésen – sértődötten és pofákat vágva kivonult a teremből, az ülés további részén nem voltak hajlandóak részt venni.

Dr. Sürü Renáta jegyző már csak a fideszes képviselők hűlt helyét találta
Dr. Sürü Renáta jegyző már csak a fideszes képviselők hűlt helyét találta

Információink szerint kifogásolták az ülés menetét, illetve szerintük “nem demokratikus”, hogy szerintük “későn” kapták meg az ülés napirendjét, ami azért is érdekes, mert 2010 óta épp Csernáék honosították meg azt a gyakorlatot, hogy akár százmilliós projektekről is úgy döntött a város, hogy az ellenzéki képviselőket erről percekkel a szavazás előtt tájékoztatták. A jelen ülés kapcsán egyébként ilyesfajta eljárásról szó sem volt.

A Rajta Újváros képviselői ezt követően egyhangúlag megszavazták a három új alpolgármester kinevezését:

  • Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármesterként,
  • Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármesterként, illetve
  • Szabó Zsolt koordinációs és városüzemeltetési alpolgármesterként folytatja munkáját.
Pintér Tamás és Dunaújváros új alpolgármesterei: Barta Endre, Szabó Zsolt és Mezei Zsolt
Pintér Tamás és Dunaújváros új alpolgármesterei: Barta Endre, Szabó Zsolt és Mezei Zsolt

A képviselő-testület ülése a különféle szakbizottságok elnökeinek, tagjainak és a külső bizottsági tagok megválasztásával fejeződött be. A Fidesz külső bizottsági tagokat sem delegált az önkormányzati testületekbe.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: