Otthon / Friss hírek / Arról kérdezték a rolleres lányt, ismeri-e a szabályokat, aztán el is gázolta egy autó

Arról kérdezték a rolleres lányt, ismeri-e a szabályokat, aztán el is gázolta egy autó

Spanyolországban is egyre elterjedtebb az elektromos roller, Mallorca szigetén pedig kimondottan sokan használják. Egy helyi tévéstáb arról kérdezte a rollereseket, hogy tisztában vannak-e a szabályokkal.

Palma de Mallorca városában kérdezték meg a videón látható, elektromos rollerrel közlekedő hölgyet, hogy tudja-e, milyen szabályok vonatkoznak erre a járműre. A nő azonnal rávágta, hogy igen: e-rollerrel nem lehet letérni a bringaútról vagy járdáról, illetve nem lehet közben zenét hallgatni, és este 10 óráig bárhova el lehet vele menni. Ezután szépen elindult a zebrán, amely lámpája közben már pirosra váltott, és jött egy autós…

 

Napjaink egyik legérzékenyebb kérdésköre, hogy akkor most minek is számítanak pontosan az elektromos rollerek, gördeszkák és bringák? Milyen szabályozás vonatkozik rájuk, hol, mikor és mennyivel közlekedhetnek?

Az elektromos hajtású járgányok elterjedése olyan hirtelen történt, hogy a szabályozás ezt nem tudta követni. Németország azért már kapcsolt, ott idén nyártól tilos a járdán rollerezni és ősztől Franciaországban is tiltják majd a járdán rollerezést. A németek kemény kézzel bánnak a villanyrolleresekkel, csak 14 éves kortól lehet ezeket használni, illetve a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni. Bukósisak viselése nem lesz kötelező, ugyanúgy, ahogy külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos hajtású rollerekre.

Itthon egyelőre a szabályozás kimerül abban, hogy az V. kerületben, illetve a Várban tiltják ezeket a járgányokat. Itt főleg a gyalogutakat elárasztó, csoportokba verődve bóklászó városnéző Segway-ek verhették ki a helyieknél a biztosítékot, de a szabályozás értelmében szinte minden elektromos hajtású kerekes dolgot kitiltottak az V. kerületi járdákról.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: