Otthon / Friss hírek / Visszavonta a kormány a kötelező nyelvvizsgát

Visszavonta a kormány a kötelező nyelvvizsgát

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

Elmondta az is, hogy az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

Gulyás Gergely szerint konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.

“Végül csak nekünk lett igazunk!”

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményben reagált a bejelentésre, amelyben emlékeztetett: több évnyi kitartó figyelemfelhívás és nyomásgyakorlás után a kormány végre belátta, hogy jogosak a Jobbik és Ifjúsági Tagozata által is sokszor elmondott félelmek a 2020-tól bevezetni kívánt kötelező nyelvvizsgával kapcsolatban.

“Ennek köszönhetően a mai napon hatályon kívül helyezték azt a rendeletet, ami sok ezer fiatalt zárt volna ki a felsőoktatásból. Mindezt a Jobbik saját sikerének is tekinti”

– írta.

A politikus hangsúlyozta: a Jobbik már évek óta hangsúlyozza, hogy ennek a feltételhez a megvalósításához nem történtek meg a szükséges reformok a nyelvoktatásban, és ezt az álláspontot osztották a tanárok, a diákok vagy épp számos szakmai szervezet.

“Az elmúlt években élen jártunk a rendelet visszavonásának követelésében: aláírásgyűjtést indítottunk, többször törvénymódosító javaslatot adtunk be, számtalanszor szólaltunk fel a Parlamentben vagy épp részt vettünk az üggyel kapcsolatos tüntetéseken. Tettük ezt mindazért, mert bár elkötelezettek vagyunk a nyelvtanulás fontossága mellett, de a rendelet alapján azon fiatalok, akiknek nem telik az anyagi helyzetük miatt külön nyelvórákra és tanfolyamokra, ők kizárásra kerültek volna a felsőoktatásból”

– fogalmazott.

Bár a kormány mostani döntése előrelépés, félő, hogy a késői bekövetkezése már így is diákok százait, ezreit tántorította el az egyetemtől – magyarázta Farkas Gergely, hozzátéve: így könnyen előfordulhat, hogy egyesek már korábban ennek a feltételnek a megléte alapján mondtak le az egyetemről és indultak el a más irányú továbbtanulás vagy épp a munka világa felé.

Súlyos hiba tehát a kormány részéről az ilyen késői intézkedés

– rögzítette.

“Továbbá felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal lásson neki az eddig elmaradt nyelvoktatási reformoknak, hiszen a magyar köznevelési rendszernek a nyelvoktatás esetében is komoly fejlesztésekre van szükség” – zárta a kommünikét a politikus.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: