Otthon / Friss hírek / Mégis lehet nulladik osztály az általános iskolákban

Mégis lehet nulladik osztály az általános iskolákban

Népszava információja szerint visszakerülhet a Nemzeti Alaptantervbe a nulladik osztályok és ezzel a kilencéves általános iskola terve.

A Nat korábbi verziójában már szerepelt ez az óvoda és iskola közé illesztendő, de fizikailag az utóbbiban helyet kapó nulladik évfolyam, ahová csak azoknak a gyerekeknek kéne járniuk, akik nem elég érettek az első elkezdéséhez, de már iskolaköteles korúak.

Bár a korábbi tervezet szerint a nulladik nem lett volna kötelező, a Civil Közoktatási Platform nevű szervezet így is hevesen tiltakozott ellene, mondván hogy ez a szegregáció melegágya, mire az Emmi levélben nyugtatta meg őket, hogy a koncepció kikerült a Nat-tervezetből. A tervet ellenezte a Pedagógusok Szakszervezete és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület is.

Bár az Emmi most nem cáfolta a Népszava értesülését az ötlet újramelegítéséről, az nem derül ki egyértelműen a napilap cikkéből sem, hogy a friss elképzelések szerint ez választható vagy kötelező lenne-e. Ugyanakkor arra céloznak, hogy talán inkább kötelező lehet, hiszen a köznevelési törvény idei módosítása szerint annak a kisgyermeknek, aki adott év augusztus 31-éig betölti hatodik életévét, már kötelezően iskolába kell mennie. A halasztási kérelmekről a korábbiakkal ellentétben az Oktatási Hivatal dönt, és elképzelhető, hogy a pozitív döntés sem az óvoda folytatását fogja jelenteni, hanem a gyerekeknek be kell ülniük a vélhetően sok csúfolással járó nulladik osztályba.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: