Otthon / Friss hírek / Tagadta a Magyarországon elkapott férfi, hogy ISIS-es kivégzéseket irányított volna

Tagadta a Magyarországon elkapott férfi, hogy ISIS-es kivégzéseket irányított volna

Szerdán kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a szíriai H. F. pere, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2015-ben az Iszlám Állam katonájaként kivégzésekben vett részt. Ezért bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntettével és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

A tárgyalásról beszámoló 444 azt írta, hogy a férfi sokszor könyörgött a magyar bírónak, hogy ne végezzék ki.

H. F.-et 2018 őszén fogták el Magyarországon embercsempészetért, majd a belga hatóságok jelezték, hogy súlyosabban bűncselekmények is lehetnek a férfi előéletében.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kivégzések

A vádirat szerint H. F. 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd több embert is megpróbált beszervezni a terrorszervezetbe. H. F. állítólag Homsz tartomány egyik városának, al Shokninak az elfoglalását kapta parancsba, a férfi feladata volt, hogy itt az Iszlám Állam ellenségeiről halállistát készítsen, akiket a lakosság megfélemlítése céljából kivégeznek az ő irányításával.

A vád szerint H. F. legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett, egy harmadikat pisztollyal lőtt le. A kivégzéseket a városban élő nőkkel és gyerekekkel is végignézették. Azt is, hogy a város imámját hosszan elnyújtva fejezték le egy késsel.

Tagadás

H. F. a tárgyaláson azt állította, hogy analfabéta, nem tud számítógépet használni, nem ismeri a Facebookot, és imádkozni sem tud. Mind azt támasztaná alá, hogy nem lehet az Iszlám Állam tagja, illetve képtelen lenne bármit megszervezni, vagy bárkit beszervezni.

Mivel többször kérte, hogy ne végezzék ki, így az is kiderült, hogy nem tudja, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés. A bíró megkérdezte tőle azt is, hogy ha ennyire fél a kivégzéstől, akkor miért próbált meg háromszor is öngyilkosságot elkövetni a börtönben. Erre a vádlott csak annyit mondott, hogy ideges volt és aggódott a családja miatt.

H. F. azt is állította, hogy a börtönben többször megverték, rendőrök is bántalmazták, illetve meg is akarták mérgezni.

A vádlott védője kérte, hogy a bíró zárja ki azokat a tanúkat akik csak hallottak az esetről, de személyesen nem voltak jelen. Valamint a kivégzésekről készült videókat is kizáratta volna a bizonyítékok közül, mivel nem bizonyítható egyértelműen, hogy azokon H. F. látható. Az ügyvéd a poligráfos vizsgálatot is kizáratta volna, mert sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot. Végül azokat a tanúkat is kizáratta volna, akik személyesen ott voltak a kivégzéseknél, és felismerték H. F.-et, mivel szakértő is megállapította, hogy nem a védence van a videón, más az orra és a fogazata is.

Furcsaságok

H. F. az elmúlt években járt Brüsszelben, Máltán és Bergamóban is. A bíró kérdéseire nem tudta megmondani, hogy pontosan hol, és miért járt. Az mondta családtagokat látogatott, ismerősöknél járt. Arra viszont már nem tudott magyarázatot adni, hogy miért egyedül tért haza onnan. ahová az állítólagos családtagjaival utazott.

H. F. olyan történetet adott elő, amely szerint családjával éppen az ISIS elől menekült el Szíriából. Azonban több Máltán élő tanú felismerni vélte H. F.-et a halálosztó szerepében abban a videóban is, amit levetítettek a bíróságon. Ebben egy férfinak késsel metszik el a torkát, majd egy férfi a magasba emelte a levágott fejet.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: