Otthon / Friss hírek / Tombol a sötét turizmus: egyre népszerűbbek a tömeggyilkosságok, katasztrófák, háborúk helyszínei

Tombol a sötét turizmus: egyre népszerűbbek a tömeggyilkosságok, katasztrófák, háborúk helyszínei

Sokan vannak, akik nem tengerpartra, egy európai fővárosba vagy túrázni indulnak külföldre, hanem kifejezetten egy-egy természeti katasztrófa, tömegszerencsétlenség vagy háború helyszínét keresik fel. Mutatjuk, mi motiválhatja őket és azt is, hogy nem is olyan egyszerű pálcát törni felettük.

A néhai drogbáró, Pablo Escobar közvetlen vagy közvetett utasításai következtében a szerény becslések szerint is több ezer ember, köztük rengeteg ártatlan civil halt meg. Sokakat autóba rejtett bombák téptek szét, másokkal fegyveres vérengzések során végeztek. Mégis, 26 évvel minden idők egyik legelvetemültebb bűnözőjének halála után, turisták tömegei keresik fel az Escobarhoz köthető helyszíneket Kolumbiában.

Nem kis részben a Narcos című sorozat hatására, sok látogató kifejezetten azért utazik Medellínbe, hogy megcsodálja a drogbáró megmaradt örökségét. Az Escobar-romantikával ugyanakkor rengeteg kolumbiainak van ellenérzése, így nem csoda, hogy a helyi kormány 2019 elején le is bontotta a bandavezér egyik ingatlanát, amely előtt rendszeresen fényképezkedtek turisták – akikben természetesen rengetegen meglátták az üzletet, így Medellín-szerte lehet találni különféle szuveníreket a kokainpápa szavaival és arcképével.

Pablo Escobar arcképével ellátott pólók Medellínben. Kép: Getty Images Hungary

A kolumbiai jelenség egyáltalán nem egyedi: évről-évre egyre többen választanak olyan utazási célpontot, amely nem a megszokott városnézés-tengerpartozás-túrázás halmazok valamelyikéhez tartoznak, hanem a sötét turizmus világához.

Ahogyan a neve is sugallja, a sötét turizmus olyan helyszínek, látványosságok felkeresését takarja, ahol valamilyen

  • természeti katasztrófa;
  • tömegszerencsétlenség;
  • háború, népirtás, atrocitás történt vagy figyelhető meg.

Ez alapján a sötét turizmus sikerének bizonyítéka az egyre növekvő látogatószm Csernobilba, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel a hatóságok a még radioaktív irányítótermet is megnyitják a látogatók előtt – ami azért nem túl bizalomgerjesztő. Hasonló túrára lehet elmenni a szintén atomkatasztrófa sújtotta fukusimai erőmű környékére is; Kazahsztánban pedig egy atomkísérlet által keletkezett tóban lehet megmártózni az erre vágyat érző turistáknak.

Ugyancsak népszerű célpontnak számítanak az olyan elzárt, totális diktatúrák, mint Türkmenisztán vagy Észak-Korea. Annak ellenére, hogy itt is könnyen bajba keveredhetünk: 2017-ben egy amerikai turistának, a 22 éves Otto Warmbiernek például az életébe került a Kim Dzsongun által vezetett kommunista rezsimben tett látogatása, a férfit ugyanis 15 év kényszermunkára ítéltek, amiért állítólag megpróbált ellopni egy propagandaplakátot. Wambiert végül 17 hónap után szállították haza, ekkor már kómás állapotban, amit felehetően a rossz körülmények között elkapott és nem kezelt fertőzés okozott nála.

De létezik háborús-turizmus is: a szíriai polgárháború kirobbanását követően a Gálon-fennsík izraeli oldalán emberek tömegei özönlöttek a határhoz, hogy a lehető legközelebbről figyeljék a túloldalon dúló harcot a lázadók és a kormányerők között.

De miért vágyik valaki a kényelmes, tengerparti koktélozgatás helyett veszélyes, katasztrófák által sújtott helyszínekre?

Kilépni a normálisból

A sötét turizmus egyáltalán nem új jelenség Dr. Philip Stone, a brit University of Central Lancashire kutatója szerint. A történelem során mindig is népszerűnek számítottak a halálhoz köthető események és helyszínek – elég a gladiátorharcokra vagy a nyilvános kivégzésekre gondolni. Sőt, a szakember szerint nem is kell feltétlen extrém dolgokra gondolni, hiszen végső soron a fáraók sírhelyének (piramis) felkeresése vagy egy auschwitzi látogatás is ebbe a kategóriába tartozik. Az újdonságot az jelenti, ahogyan a sötét turizmus szép lassan becsatornázódik a globális turizmusiparba.

Ez persze még nem magyarázat arra, hogy miért vágynak egyesek olyan extrém helyszínekre, mint Észak-Korea vagy Fukusima. A magyarázathoz onnan érdemes indulni, hogy az élet mára kifejezetten kiszámíthatóvá, biztonságossá, és kényelmessé vált a fejlett világban: nincsenek háborúk, pusztító járványok, de még a közbiztonság is kifejezetten jónak mondható – jól mutatja ezt, hogy míg Magyarországon a 100 ezer főre vetített gyilkosságok száma 2,7 fő, addig ugyanez Venezuelában 56 volt 2016-ban.

Az emberek egy része viszont szeretne néha kilépni a jól megszokott komfortzónájából és bepillantani a „normálison túli világba”, ahol valami olyat élhet át, ami hozzájárul a személyisége, identitása fejlődéséhez. Ezt a vélemény képviseli Dorina-Maria Buda, a sötét turizmus egy másik neves kutatója, aki az Affective Tourism: Dark Routes in Conflict című könyvében foglalkozik a jelenséggel.

Buda számos interjút készített turistákkal, akik háborús vagy veszélyes helyszíneket látogattak meg. Egy francia férfi, Gaston például elmesélte neki, hogy bár ő maga soha sem járt háborúban,

elment viszont Palesztinába és Jordániába, hogy az ottani konfliktusokon keresztül élhesse át azt, amin édesapja ment keresztül, aki katonaként megjárta az algériai frontot

– az utazás, valamint a kollektív trauma átélése ebben az esetben segített megérteni Gastonank, hogy a háború miként hatott a családjára.

Turisták szelfiznek a két Korea demilitarizált határánál. Kép: Getty Images Hungary

Egy másik interjúalany inkább a határfeszegetés vágyára mutat rá:

Lefényképeztem a katonákat, sőt, meg is érintettem a fegyverüket, nagyon menő volt [nevetés] … de azért féltünk, hogy valaki egyszer csak ránk lő

– mondta el egy kínai turista, aki 2010-ben az Izrael által megszállt Ciszjordániában nyaralt.

Buda szerint ebből is jól látszik, hogy egy extrémebb helyszín mennyire szélsőséges érzelmeket képes kiváltani az emberből: egyik pillanatban izgalmat és jókedvet, a következőben már félelmet éreznek. Márpedig ilyen érzelmi hullámvasutat csak igen ritkán tud megélni az ember a rutinokkal lekövezett, otthoni környezetében.

Kétes megítélés

Bár a fenti példák jól mutatják, hogy a veszélyes, morbid, esetleg határfeszegető utazásoknak lehet pozitív hozadéka, azért érdemes az érme másik oldalát is megemlíteni.

Elég a Csernobilban szelfiző insta-celebekre gondolni, akik nem nagyon törődnek vele, hogy egy tömegszerencsétlenség helyszínén pózolnak; vagy akár a Pablo Escobart éltető fogalmatlanokra, akik a Narcosból azt a következtetést vonták le, hogy a drogbáró valamiféle tragikus hős volt – kihúzva ezzel a gyufát szerencsétlen helyieknél, akik élénken emlékeznek a kartellek közötti vérengzésekre.

Csernobilban fényképezkedő turisták. Kép: Getty Images Hungary

De akkor végső soron mi az ítélet a sötét turizmus felett?

„Az emberek különböző okokból mennek ezekre a helyekre, így nagyon nehéz megítélni a háttérben álló motivációt.

Az olyan helyekre, mint Auschwitz, vagy a ruandai népirtás helyszíne, azért látogatnak el, hogy megértsék, valójában, mi történt

– mutatott rá Mark Watson, az etikus utazási kampánycsoport ügyvezető igazgatója egy, a Guardiannek adott interjúban, aki szerint nincs egyértelmű válasz arra, hogy a sötét turizmus jó vagy rossz.

A negatívumok tehát nem is annyira a sötét turizmus mivoltából fakadnak; elvégre mindannyiunkban megvan a vágy, hogy közelebbről is megértsünk és megtapasztaljunk emberi tragédiákat. A probléma sokkal inkább a tömegturizmussal van, amely igazából az egész világon egyre nagyobb ellenérzést vált ki.

Elvégre, ahogyan a már korában idézett Philip Stone mondta egy interjúban,

„Nincs olyan, hogy sötét turista, csak emberek, akiket érdekel az őket körülvevő világ. És valószínűleg mindannyian sötét turisták vagyunk, amikor meglátogatjuk a Ground Zero-t New Yorkban.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: