Otthon / Friss hírek / Visszahoznák a sorkatonaságot?!

Visszahoznák a sorkatonaságot?!

Ahogy arról beszámoltunk, az Orbán-kormány és a Fidesz több mint 30 javaslatot nyújtott be néhány nappal ezelőtt, köztük a magyar honvédséggel kapcsolatos módosításokat is. Ezeknek az általános vitája kedden kezdődik a parlamentben, és lesz mit megmagyaráznia a kormányzatnak.

A törvénymódosítás egyik legaggasztóbb pontja, hogy felvetheti a sorkatonaság újbóli bevezetésének veszélyét, hiszen a kormány a mai napig képtelen volt magyarázatot adni arra, hogy miért akar ezzel összefüggő új nyilvántartást létrehozni, amikor amúgy is hozzáférhetne a meglévő adatbázisokból, nyilvántartásokból a szükséges információkhoz

– fogalmazott lapunk érdeklődésére a a Honvédelmi bizottságból eltávolított, a Fidesz által nemzetbiztonsági kockázatnak kinevezett Demeter Márta.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a sorkatonaság újbóli bevezetése elfogadhatatlan lenne, ellehetetlenítené a fiatalok amúgy is kínkeserves pályakezdési lehetőségeit, elképesztően pazarló és drága, és amellett, hogy semmiben nem növelné az ország védelmi képességeit, semmivel sem indokolható. Csak remélni lehet, hogy nem fordult meg a kormány fejében, hogy ilyen módszerekkel „röghöz kösse” a magyar fiatalokat, mint próbálta azt a diplomaszerzés utólagos megfizettetésével – tette hozzá.

Aggasztónak nevezte azt is, hogyan kezelnék a honvédelmi szervezetek a tudomásukra jutott adatokat. Példaként hozta fel a saját esetét, amikor az államgépezet az elhunyt édesanyja emlékén keresztül támadta a személyét.

“A Honvédkórház parancsnoka szabadon rendelkezik az ott tárolt adatokkal, így például maga kérte fel egészségügyi dokumentációmat, mely másnap valamilyen fatális véletlen okán a kormánypárti sajtóhoz került, hogy annak körülményeit elferdítve, aljas hazugságokhoz használják. Ennyire vannak biztonságban egy honvédelmi szervezetnél az állampolgárok egészségügyi adatai. Amíg ilyen esetek fordulhatnak elő, amíg képtelenek a hadrendi elemként működő Honvédkórházba egy zárható szekrényt tenni, addig semmilyen alapjuk arra, hogy több millió fiatal magyartól adatokat kérjenek be”

– fogalmazott Demeter Márta.

Demeter Márta
Demeter Márta

A politikus beszélt a lehetséges, ugyanakkor eddig nem nyilvános indokokról is:

“Talán titkolnak valamit? A kormányfő milyen regionális konfliktust vizionált a múlt heti megszólalásában? Tud valamit? Amennyiben igen, akkor ugyanis kutyakötelességük lenne tájékoztatni az embereket, majd megfelelő megoldási javaslatokat felvázolni, és csak ezek után kérhetnék bármire is a magyar társadalom fokozottabb anyagi vagy személyes hozzájárulását. Ha pedig csak riogatnak, újabb ellenségképet festve, akkor pedig ne beszéljenek marhaságokat!”

– szögezte le az LMP frakcióvezető-helyettese.

Izgalmas lesz ez a tél.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: