Otthon / Friss hírek / Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében

Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében

Arról számolt be a Heves megyei katasztrófavédelem, hogy büdös, de veszélytelen kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén. A helyzet azóta nem javult, több olvasónk  is arról számolt be, hogy Visontán elviselhetetlen a bűz, már a környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és hogy gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől. Egy másik olvasónk azt írta, pénteken rengetegen mentek haza Visontán munka közben, légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra,  hányingerre panaszkodva. -írta a 444.hu

Az ügyben a Heves megyei katasztrófavédelem ma újabb közleményt adott ki, azt írják, két mobil laborral folyamatosan jelen vannak a Mátrai Erőmű visontai telephelyén és annak környezetében. “Az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban szerdán kén- és foszfortartalmú gázok keletkezését észlelték, amelyek erőteljes szagot árasztanak. Az erőmű a helyzet kezelése érdekében megkezdte a technológiai víz leeresztését és hígítását, emiatt azonban a szag felerősödött. A bűz csökkentése érdekében az üzem leállította a vízleeresztést.”

A katasztrófavédelem Heves megyei szóvivője kérdésünkre megerősítette, hogy a mobil laborok folyamatosan méréseket végeznek, és amennyiben az egészségre ártalmas mennyiségű veszélyes anyagot mérnek, haladéktalanul intézkednek és a katasztrófavédelem tájékoztatja a lakosságot a szükséges teendőkről.

Az ország egyik legnagyobb erőművét két éve vásárolta meg a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt, igaz, az Index szerint hamarosan visszavásárolhatja az állami MVM, egyes vélekedések szerint azért, mert a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt az erőmű veszteséges lett.

Mind a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak sem az üzemektől, sem a katasztrófavédelemtől a Mátrai Erőmű melletti települések polgármesterei a múlt heti szennyezésről, számolt be az Euronews. Pedig szeretnének tisztán látni az ügyben, hogy tájékoztathassák a lakosságot.

„Jelen esetben hivatalos állásfoglalást még nem kaptunk a mai napig ezektől a hatóságoktól sem,”

mondta a hírcsatornának Szarvas László, Visonta polgármestere. A helyiek elviselhetetlen bűzre panaszkodnak, amilyet a Mátrai Erőmű fél évszádados működése alatt sosem éreztek, csak mióta megkezdte működését a szomszédos gabonafeldolgozó. Amúgy mindkettő Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartoznak.

A Greenpeace Magyarország szerdán mintát vett a Bene-patak vízéből, amit egy akkreditált laboratóriumnak juttatnak el, hogy “vizsgálják meg azokat többek között kén- és foszforvegyületekre, illetve toxikus fémekre.” Emellett közérdekű adatigényléssel keresték meg a Heves Megyei Katasztrófavédelmet, hogy kiderítsék, milyen intézkedéseket tettek eddig az ügyben, és milyen méréseket végeztek.

“A katasztrófavédelem telefonos megkeresésünkre elküldte az üggyel kapcsolatos tájékoztatásukat, ez a közlés azonban pontos adatokat és információkat nem tartalmazott arról, hogy milyen szennyezés és milyen koncentrációban van jelen a területen,”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: