Otthon / Friss hírek / Ismét az alternatív iskolákat vette célkeresztbe a kormányzat

Ismét az alternatív iskolákat vette célkeresztbe a kormányzat

A nyári változások után, újabb törvényjavaslattal vette célpontba az alternatív iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). 

Egy új törvénymódosító javaslattal készül a minisztérium, amely szerint akár be is zárhatnák az alternatív tanterv szerint működő óvodákat, általános- és középiskolákat. Abban az esetben, ha elfogadják ezeket a változásokat, április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kellene kérni az oktatásért felelős minisztertől, Kásler Miklóstól, aki bizonyos szempontok alapján dönthet arról, hogy az adott intézmény működhet-e tovább.

A javaslat szerint mostantól egyenként új engedélyt kell kérni jövő év áprilisáig az illetékes minisztertől.

Az intézkedés terve nem véletlenül aggasztotta a Waldorf-iskolákat, hiszen addig mind a 45 iskolájuk egyéni tantervét egyszerre tudták engedélyeztetni, addig most egyenként kell ezt intéznie.

A javaslat után a Magyar Waldorf Szövetség közleményt is kiadott, amelyben az aggodalmát fejezte ki.

A Javaslat azért súlyosan sérelmes, mert törli az alternatív intézmények működésére vonatkozó 2003. óta törvényben deklarált megfelelő felhatalmazást, amelynek alapján a Waldorf-intézmények a pedagógiai tevékenységüket az általánostól eltérő szabályok szerint végezhették és végezhetik. A Javaslat elfogadása esetén a köznevelési törvényben egyáltalán nem jelennek meg említés szintjén sem az ’alternatív’ pedagógiák, kerettantervek és óvodapedagógiai programok. A Javaslat a tanszabadság, a tanítás szabadsága, a nevelés szabad megválasztása alapjogának sérelmét okozva Alaptörvénybe ütköző – áll a közleményükben.

Az alternatív iskolák ezután a kormányhoz fordultak tájékoztatásért. A helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán ígéretet adott arra, nem célja a módosításoknak, hogy iskolákat zárjanak be, és a már létező alternatív iskolák majd könnyített eljárásban kaphatják meg az engedélyeiket.

Maruzsa szerint

csupán formalitás az, hogy mostantól egyenként kell a miniszterrel engedélyeztetni a magániskolákat.

A Waldorf Szövetség a találkozó után már jóval bizakodóbb volt.

A tegnapi találkozó eredményeképpen teljes megalapozottsággal állítjuk, hogy sem a Waldorf-intézményeket, sem a többi alternatív iskolát nem fenyegeti veszély”

Kérdés, hogy mégis mi szükség van az engedélyeztetés megváltoztatására. A szakma szerint a kormány egyre inkább szorongatni akarja az egyéni tanrend szerint működő magániskolákat. Mint ismert, ebben az évben már módosították a köznevelési törvény magániskolákra vonatkozó részét (is), mégpedig úgy, hogy ettől a tanévtől, aki magániskolában tanul, annak kötelező fél évente vizsgát tennie az általános kerettantervből.

.

A szeptember elsején életbe lépett változtatás szerint mindenki a Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint kell vizsgáznia, még az alternatív iskoláknak is. Ezáltal viszont veszélybe kerültek ezen intézmények, ugyanis a szülők éppen azért választották őket, mert más tanrend alapján, de jó színvonalon tanították a diákokat. Másrészt pedig megfizethetőek voltak a középosztálybeliek számára is.

Azonban nem minden magániskola járt így, hiszen az utóbbi években több nemzetközi magániskolát is állami pénzből alapítottak, ahova egyébként előszeretettel íratják be politikusok a gyermekeiket. Ezen nemzetközi iskolákra nem vonatkoznak a köznevelési törvény szabályai.

Tehát azon szülők, akik megtudják fizetni ezeket a drága magániskolákat, azok gyermekei

továbbra is tanulhatnak egyéni tanrend szerint.

A Jobbik szakpolitikusa, Brenner Koloman szerint ez beleillik a Fidesz mindent központosítani kívánó politikájába. Hozzátette, jól mutatja ezt az a példa is, hogy az új Nemzeti Alaptantervvel (NAT) kapcsolatban még nem tudni semmit.

Emlékeztetett, hogy korábban napvilágot látott egy Csépe Valéria által hozott NAT-javaslatcsomag, ám ezt “átdolgozásra” visszavonták. Ugyanakkor ebben a tervezetben már szerepelt az is, hogy a tanterveket teljesen uniformizálni kéne.

Ezeknek a törekvéseknek azonban a sajátos tanrenddel dolgozó magániskolák egyelőre útját állják.

Koloman szerint a 21. századi oktatás nyugaton inkább arra épül, hogy nem lehet egységes szemlélettel hozzáállni a gyermekek fejlődéséhez. Ugyanis nem lehet elvárni, hogy minden gyermek ugyanolyan ütemben tudjon fejlődni. A tanrend uniformizálása ezen semmiképpen sem fog segíteni.

A Jobbik országgyűlési képviselője a szerdai parlamenti vitára hivatkozva úgy látja, hogy a kormány részéről amúgy is egyfajta kapkodás folyik. Semmiféle átgondolt, modern oktatáspolitikai reformra nem fogékony a jelenlegi kormányzat.

A politikus elmondta, hogy több fideszes politikus is a saját gyermekeit, a Waldorf-iskolák valamelyikébe járatja, éppen ezért, amikor a szövetség aggodalmát fejezte ki a tervezet miatt, azonnali kapkodás és kármentesítés zajlott le a minisztérium részéről.

Ugyanakkor azt mindenki láthatja, hogy ez nem egy átgondolt oktatáspolitikai fejlesztés, hanem csak ötletelés, amelyek a megfelelő előkészítés és megvitatás hiányában gyakran rossz elképzelések. Nem véletlen, hogy most neki álltak tüzet oltani.

– tette hozzá Brenner Koloman.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: